Eerste tropische dag een feit 

Temperatuur in Limburg boven de 30 graden

De eerste officiële tropische dag werd maandag 30 mei een feit. Om 16.00 uur was de temperatuur op de KNMI-weerstations in Arcen en Ell opgelopen tot 30,3 graden. Uiteindelijk werd in Arcen een maximumtemperatuur van 31,4 graden gemeten. In Nederland spreken we van een tropische dag als het 30 graden of warmer wordt. Op het KNMI in De Bilt werd de 30 graden nog niet bereikt. Normaal gesproken wordt het daar in juni voor het eerst warmer dan 30 graden. Onder uitzonderlijke omstandigheden zijn in het zuiden van het land zelfs in april al tropische temperaturen gemeten. De vroegste tropische dag in Nederland was 21 april 1968 toen het in Venlo en Gemert 32,2 graden werd.

Mei vooral in het zuidoosten zeer droog 

De meimaand is tot nu toe vooral in het zuidoosten van het land erg droog verlopen. In Arcen viel tot en met de 29ste nog maar 3,5 mm, in Valkenburg (Lb.) 4,5 mm. In het noordoosten is het dankzij de regen van de afgelopen dagen veel minder droog. In Marknesse viel 51,5 mm, Eext (Dr.) 55,6 mm en in het Groningse Uithuizen zelfs al 67,5 mm. Mei is daar dus geen droge maand meer. Op de laatste dag van mei heeft juist het (zuid)oosten van het land kans op regen van enige betekenis (5 tot 10 mm).

Zomerse dag, in het zuiden mogelijk 30 graden 

Dinsdag bewolkt en koel, daarna zonnig en vanaf Hemelvaart meer dan 25 graden

Het wordt een zonnige en warme maandag. In het (noord)westen begint de dag nog met lage bewolking, maar zodra deze is opgelost is het ook daar zonovergoten. Er wordt zeer warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur in vrijwel het hele land tot 25 graden of meer oploopt. In het zuiden van het land zou het voor het eerst dit jaar tropisch warm kunnen worden met plaatselijk 30 graden. In de komende nacht bereikt een koufront met enkele buien ons land waarachter het morgen 15 graden minder warm is. Vooral in het oosten van het land is het dinsdag nog lang bewolkt en kan het nog enige tijd regenen. Daarna keert het zonnige en warme zomerweer terug met vanaf Hemelvaartdag temperaturen van 25 graden of hoger.

Uitbarsting IJslandse vulkaan Grimsvötn 

Zaterdagmiddag 21 mei was er een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Grimsvötn op IJsland. De as- en rookpluim bereikte een hoogte van 20 kilometer. De dagen daarna is de hoogte van de rookkolom afgenomen tot ongeveer 5 kilometer. Het vliegverkeer in Europa had minder last van deze vulkaanuitbarsting dan van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in april 2010. Deze aspluim verspreidde zich op een hoogte van 10 kilometer. Op het satellietbeeld van 24 mei 2011 is te zien dat de asdeeltjes vanuit IJsland richting de kust van Noorwegen worden gevoerd, op de satellietfoto is dat de bruine kleur van de 'bewolking' langs de pijl.

Lente behalve record zonnig ook extreem droog 

Het voorjaar van 2011 is niet alleen record zonnig, mogelijk wordt het ook de droogste lente in meer dan honderd jaar. Tot en met 23 mei is er op het KNMI in De Bilt 53,9 mm neerslag gevallen. De droogste lente had ons land in 1996, toen viel er 60,8 mm en ook in 1976 was het voorjaar zeer droog met 66,2 mm. De huidige Top 3 wordt compleet gemaakt door 1991 toen er 69,8 mm neerslag viel in de drie voorjaarsmaanden (maart, april en mei). De komende dagen wordt wel neerslag verwacht en een flinke regenbui kan al voorkomen dat 2011 de droogste lente sinds 1901 wordt. Dit voorjaar komt in ieder geval in de top 10 van droogste lentes. Er mag dan in de komende week nog 35 mm regen vallen. Een hoeveelheid regen die zeer welkom is, maar niet lijkt te gaan vallen. In de meerdaagse verwachting wordt in de komende week zo'n 10 tot 20 mm neerslag berekend.

Onzekere temperatuurverwachting 

Zomerse opleving op donderdag?

De temperatuurverwachting voor het midden van de komende week is onzeker. Dit weerspiegelt zich in de pluimverwachting van het KNMI waarin de huidige weersituatie 50x wordt doorgerekend voor de komende dagen. Omdat iedere verwachting net even anders is, kunnen er na een paar dagen grote verschillen zijn in de uitkomsten. Zo wordt het volgens de pluim van het KNMI donderdag 26 mei tussen de 16 (blauwe pijl) en 28 graden (rode pijl). Het verschil zit in de positie van het koufront met daarachter minder warme lucht. Volgens de berekening van het Engelse weermodel Bracknell bevindt ons land zich donderdag al in de koele lucht. Het Duitse weermodel laat ons land donderdag in een warme zuidelijke stroming bevinden, aan de voorzijde van een depressie ten zuiden van Engeland. 

Droogte nog niet voorbij ondanks regen 

Ondanks dat het vooral in het noorden en midden van Nederland de afgelopen dagen heeft geregend, verandert er weinig aan het landelijk neerslagtekort, meldt het KNMI. De hoeveelheden van ongeveer 5 mm tijdens de laatste dagen zijn te gering om de droogte te verdrijven. Het neerslagtekort, het verschil tussen neerslag en verdamping, loopt de komende dagen weer op, zodat de droogte voorlopig voortduurt. Het landelijk neerslagtekort is opgelopen tot rond 110 mm. De komende periode loopt het tekort naar verwachting langzaam verder op. Hoewel het iets droger is dan in het zeer droge jaar 1976 is de ontwikkeling van de droogte in de tijd vergelijkbaar met 1976. Het tekort loopt uiteen van ongeveer 90 mm in het oosten tot 130 mm in het westen en noordwesten van het land. Zo'n neerslagtekort wordt gewoonlijk pas aan het einde van de zomer gemeten.

Na zomers weekend deze week minder warm 

Het weekend verliep ronduit zomers. Zowel zaterdag als zondag werd het in een groot deel van het land zomers warm. Zaterdag werd het Volkel, Gilze Rijen, Arcen en Ell 28,9 graden. Zondag 8 mei was het langs de oostgrens het warmst met 29,7 graden in Meddo, 29,2 graden in Ruurlosebroek en 28,8 graden in Arcen. Het KNMI in De Bilt noteerde op moederdag 26,9 graden, zaterdag was het daar al 27,8 graden geweest.

Een front boven het westen van ons land markeert de scheidingslijn tussen droge, warme lucht boven het Europese vasteland en minder warme lucht rond een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Daardoor is er vandaag en morgen veel meer bewolking en vallen er een paar buien. Langs de oostgrens is het nog zomers met maxima rond 25 graden, in het westen wordt de 20 graden mogelijk niet meer gehaald.

Vorst in mei: niet uitzonderlijk 

In de afgelopen nachten is het op veel plaatsen in Noord- en Oost-Nederland tot vorst op waarnemingshoogte (1,5 meter) gekomen. Dat is niet uitzonderlijk, maar in de afgelopen 10 jaar vroor het maar zelden in de maand mei. Dinsdag 3 mei vroor het in het Groningse Nieuw-Beerta 2,6 graden. Woensdagochtend 4 mei was het in Twenthe -2,2 en in Hupsel -2,0 graden. Het contrast met de uitzonderlijk warme aprilmaand dit jaar is des te groter. Vorst aan de grond (ook wel nachtvorst genoemd) kan zelfs bijna het hele jaar voorkomen, vooral op de zandgronden in het oosten van het land en op de Veluwe.

Koninginnedag 2011 bij zonnigste en warmste tien 

Koninginnedag 2011 is in de Top 10 van zonnigste en warmste Koninginnedagen terechtgekomen, sinds Koninginnedag in 1949 op 30 april wordt gevierd. Het KNMI in De Bilt registreerde een maximumtemperatuur van 21,4 graden (5e plaats met 1987) en 12,1 uur zonneschijn (7e plaats). Het weer op Koninginnedag wordt gekenmerkt door grote verschillen, typerend voor het voorjaar. Een wind uit noordelijke richtingen kan de temperatuur laag houden terwijl bij een zuidenwind het zomers warm kan worden. In 1993 werd het bijvoorbeeld bijna 27 graden. In 1970 en 1979 bleef de temperatuur overdag steken bij 9 graden.

Verder lezen:
http://www.knmi.nl/cms/content/32470/het_weer_op_koninginnedag_
http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/koninginnedag.html