Zeer zware storm op de Wadden 

Storm zorgt voor veel schade in het westen, midden en noorden van het land, KNMI gaf weeralarm af

Maandag 28 oktober was Nederland in de ban van een zuidwesterstorm. Zondag hadden we al een voorproefje met windstoten van ruim 70 km/u. Aan de kust stond lokaal al even een windkracht 9. Maandag was het hele andere koek, aan de kust stormde het, in het noordwestelijke kustgebied was de storm zwaar tot zeer zwaar en op Vlieland stond korte tijd een orkaan. De storm was dus nog veel heftiger dan de weermodellen hadden verwacht. In het binnenland in het zuiden en oosten van Nederland viel het mee, met tijdelijk een harde tot stormachtige wind rond de middag.

Stormdepressie gevolg van 'rapid cyclogenisis' (snelle cyclogenese) 

KNMI geeft weeralarm af voor zware zuidwesterstorm

We hebben op dit moment te maken met een bijzonder fenomeen, er vindt snelle cyclogenese plaats op de Atlantische Oceaan en daardoor ontstaat in rap tempo een actieve stormdepressie die ons maandag (28 oktober) veel 'plezier' gaat bezorgen. De storm van maandag is de zwaarste storm sinds 18 januari 2007 en de zwaarste herfststorm sinds oktober 2002.

Voor het ontstaan van snelle cyclogenese is een zeer instabiele atmosfeer nodig. Verder moet er een groot noord-zuid temperatuurgradiënt zijn. Er moet intrusie van lucht plaats vinden vanaf de stratosfeer naar de troposfeer (de onderste luchtlaag). Oftewel, droge dalende lucht afkomstig uit de lagere stratosfeer en de straalstroom zakt naar beneden (advectie). Dit speelt zich af in een frontale wolkenband. De achterzijde van de frontale bewolking lost verder op door de droge koude lucht hoger in de atmosfeer. Door advectie (horizontale verplaatsing van lucht) dankzij de krachtige vorticiteit (mate waarin een lucht kolom kan draaien) met de stroming mee ontstaat er een positieve vorticiteit advectie (PVA) in de rechter uitgang van de jet, en deze versterken elkaar. Het wolkenscherm ontwikkelt zich tot een spiraal. Er ontstaat snel een depressie die flink kan uitdiepen, iets wat zich vanaf zondagmiddag heeft voorgedaan.

Extreem veel regen 

Nieuw neerslagrecord KNMI, lokaal meer dan 100 millimeter in een etmaal

Een lagedrukgebiedje dat in het weekeinde 'tegendraads' over ons land naar het zuiden van de Noordzee trok heeft gezorgd voor extreem veel regen. Overdag bleef de neerslagband, ingedraaid rondom het lagedrukgebied nog lange tijd slepen waardoor de neerslaghoeveelheden verder opliepen. Over het etmaal vanaf zondagnacht 2 uur werd tot zondagavond 21.50 uur in De Bilt al 63,3 millimeter neerslag gemeten, goed voor een nieuw datum-, oktober- en jaarrecord. Het oude oktoberrecord was 56 mm op 12 oktober 1960. In andere maanden werd in De Bilt al eens 61 mm gemeten op 19 juli 1966 en 62 mm op 1 augustus 1917. Zondagochtend om 10 uur meldden de KNMI-neerslagstations op Goeree-Overflakkee al meer dan 90 mm in één etmaal. Ouddorp 96,2 mm en Dirksland 94,4 mm. Op het amateurweerstation in Zuidland werd zondag vanaf middernacht ruim 96 mm neerslag gemeten.