Extreme hitte gevolgd door koel zomerweer

Ondanks de hitte grote kans op een te koude juni

De maand juni is tot nu toe (t/m de 18de) een halve graad te koud verlopen. Deze week is er een ware inhaalslag met zon en tropische temperaturen. Toch zou het zomaar kunnen dat we dit jaar 6 te koude maanden op rij krijgen want juni eindigt helemaal niet warm. Vanaf het weekend komen de temperaturen 15 tot 20 graden lager uit dan vandaag (woensdag) dus dat scheelt een jas. Gisteren werd het al tropisch warm met temperaturen tot 32 graden aan toe. Vandaag doen we daar nog een schepje bovenop, met maximum temperaturen van 35 graden. Het zou plaatselijk zelfs nog een graadje warmer kunnen worden zeker in de grotere steden.

Het dagrecord in het oosten van het land voor 19 Juni staat op naam van 2000 met toen 32,4 graden in Hupsel. Dat gaan we met gemak verbreken vandaag. Mocht het echt 35 graden worden dan wordt het de op 1 na warmste dag ooit in Juni in het oosten van het land. Het warmte record staat nu nog op naam van 1947 met 36,8 graden, en dat gaan we niet verbreken waarschijnlijk. Op de 2de plaats staat op afstand 2011. Toen werd het in het Achterhoekse Hupsel 34,5 graden. Het zou best kunnen dat we daar vandaag boven komen. Toch is het nog steeds niet helemaal zeker of het wel echt zo heet gaat worden. De weermodellen hebben flink moeite met het voorspellen van de onweersbuien die mogelijk morgen middag al zouden kunnen ontstaan. Waar dat precies gaat gebeuren is nu nog niet te zeggen. We hebben vandaag een afwisseling van zon en wolkenvelden, en er trekt ook wat hoge sluierbewolking over. Door de hitte en toenemende onstabiliteit zou er in de loop van de middag een enkele onweersbui kunnen ontstaan. Het is niet te zeggen waar dat gebeurt maar het zou wel meteen al een zware onweersbui kunnen zijn met hagelstenen en zware windstoten. Mocht dit in de Achterhoek gebeuren dat gaan we de 35 graden niet halen.

Door de hoge luchtvochtigheid kan de hitte-index, een tegenhanger van de wind-chill in de winter, een waarde van 40 graden bereiken. Gevoelstemperaturen van 40 graden komen bijna nooit voor in Nederland. Het bijzondere is dat we 3 maanden geleden nog gevoelstemperaturen hadden van -20 graden. Wat wel zeker is dat er in de avond een onweerscomplex van het zuiden uit over het land trekt. Dit is een klein lagedrukgebiedje wat vanmiddag boven Frankrijk ontstaat door de hitte en onstabiliteit. Voor dat lagedrukgebiedje uit ontstaat dus al een lokale bui maar vannacht verwacht ik grootschalig onweer in het zuiden en midden van het land. Ook hierbij is het nog niet te zeggen hoe hevig de buien worden. Als de buien al goed ontwikkeld zijn boven Frankrijk trekken ze verzwakt naar ons land en nemen van in activiteit af. Maar het zou ook kunnen dat de buien pas in België of boven ons land ontstaan en als dat gebeurd kunnen het zware buien zijn met zwaar onweer, zware windstoten, hagel en wateroverlast. De buien vallen voor het koufront dus dat betekent dat het nog niet gaat afkoelen. In de buien is het een graad of 18 maar daarbuiten schommelt het kwik rond de 20 graden en daarbij staat er een zwakke wind die van het oosten naar het noorden draait.

Morgen overdag is het nog lang niet afgelopen. Het lagedrukgebiedje met de mogelijk zware onweersbuien trekt dan naar het noordoosten weg, maar we zitten nog steeds in de hete lucht dus het koelt nog niet af. Dat gebeurt pas als het koufront over het land trekt. Dat is de voorste begrenzing van de koudere lucht. De timing van het koufront is nog niet helemaal duidelijk maar het lijkt erop dat het koufront rond de middag over het land trekt. Voor het koufront loopt de temperatuur nog even flink op. Het wordt 25 graden maar als het koufront iets later komt gaan we al snel richting de 30 graden. Hoe warmer het wordt, hoe groter de temperatuurverschillen dus hoe groter de kans op noodweer. Er zouden hele zware regen en onweersbuien kunnen ontstaan, met opnieuw kans op hagel, windstoten en wateroverlast. Er zou intotaal met de buien van ’s nachts meer dan 30 mm kunnen vallen maar het blijven buien en deze zijn altijd plaatselijk. De wind draait op het koufront naar het zuidwesten en als dat gebeurt stroomt er koelere lucht het land binnen. Vanaf vrijdag is het echt afgelopen met de hitte. De nacht naar vrijdag verloopt nog zwoel met minimaal 17 graden. De zuidwesten wind gaat al in kracht toenemen en er kunnen nog enkele regen en onweersbuien vallen. De buien trekken vrijdag overdag weg en dan komt de zon er weer af en toe door. Bij een matige zuidwesten wind wordt het maximaal 20 graden dus dat is amper warmer dan de minimum temperatuur. Daarna blijven we een lange tijd in een zuidwestelijke stroming zitten. Er wordt koele lucht aangevoerd met middag temperaturen van 18 graden, in de loop van de week als de wind wat meer noordwest wordt zou het nog kouder kunnen worden. Wel worden de nachten weer behaaglijk met een graad of 10. Het is daarbij licht wisselvallig.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter