Stormdepressie gevolg van 'rapid cyclogenisis' (snelle cyclogenese)

KNMI geeft weeralarm af voor zware zuidwesterstorm

snelle cyclogenese op de Atlantische Oceaan op 27 oktober 2013We hebben op dit moment te maken met een bijzonder fenomeen, er vindt snelle cyclogenese plaats op de Atlantische Oceaan en daardoor ontstaat in rap tempo een actieve stormdepressie die ons maandag (28 oktober) veel 'plezier' gaat bezorgen. De storm van maandag is de zwaarste storm sinds 18 januari 2007 en de zwaarste herfststorm sinds oktober 2002.

Voor het ontstaan van snelle cyclogenese is een zeer instabiele atmosfeer nodig. Verder moet er een groot noord-zuid temperatuurgradiënt zijn. Er moet intrusie van lucht plaats vinden vanaf de stratosfeer naar de troposfeer (de onderste luchtlaag). Oftewel, droge dalende lucht afkomstig uit de lagere stratosfeer en de straalstroom zakt naar beneden (advectie). Dit speelt zich af in een frontale wolkenband. De achterzijde van de frontale bewolking lost verder op door de droge koude lucht hoger in de atmosfeer. Door advectie (horizontale verplaatsing van lucht) dankzij de krachtige vorticiteit (mate waarin een lucht kolom kan draaien) met de stroming mee ontstaat er een positieve vorticiteit advectie (PVA) in de rechter uitgang van de jet, en deze versterken elkaar. Het wolkenscherm ontwikkelt zich tot een spiraal. Er ontstaat snel een depressie die flink kan uitdiepen, iets wat zich vanaf zondagmiddag heeft voorgedaan.

Op de satellietfoto is dit goed te zien. Er is een grote pluk bewolking zichtbaar ten zuiden van GB. De blauwe lijnen zijn isohypsen, de wind op het 300 hPa drukvlak. Hoe dichter deze lijnen bij elkaar zijn, hoe harder het waait. Links van de pluk bewolking is een knik naar beneden te zien (trog) en in de bewolking is juist een knik naar boven te zien (rug). De blauwe en rode lijntjes die dicht op elkaar liggen is temperatuuradvectie. Blauw is kou advectie (KA) en rood is warmte advectie (WA). Boven deze blauwe en rode cirkels boven in de pluk bewolking, zijn ook rode cirkels te zien. Deze liggen wat verder uit elkaar. Hier vindt positieve vorticiteit advectie plaats (PVA). Op dit punt gaat de depressie zich snel ontwikkelen.

Weersituatie: maandag (28 oktober) tussen 6 uur en 13 uur staat er in het zuiden en oosten een harde wind (kracht 7) met windstoten tot 100 km/h. Het KNMI heeft code geel afgegeven (gevaarlijk weer). In de provincies in het westen, midden en noorden van het land staat er een stormachtige wind tot een storm, kracht 8 a 9 van 6 uur tot 16 uur. Langs de kust staat een zware storm, kracht 10 tussen 9 uur en 14 uur ongeveer. Op de Wadden tijdelijk zeer zware storm, windkracht 11 rond de middag. De windstoten pakken hier een stuk feller uit, 100 tot 130 km/h. Op de wadden 130 tot 150 km/h. Het KNMI heeft hier zondagavond een code oranje uitgegeven (extreem weer). Deze is maandagochtend opgeschaald naar code rood, WEERALARM.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter