Zeer zware storm op de Wadden

Storm zorgt voor veel schade in het westen, midden en noorden van het land, KNMI gaf weeralarm af

snelle cyclogenese op de Atlantische Oceaan op 27 oktober 2013Maandag 28 oktober was Nederland in de ban van een zuidwesterstorm. Zondag hadden we al een voorproefje met windstoten van ruim 70 km/u. Aan de kust stond lokaal al even een windkracht 9. Maandag was het hele andere koek, aan de kust stormde het, in het noordwestelijke kustgebied was de storm zwaar tot zeer zwaar en op Vlieland stond korte tijd een orkaan. De storm was dus nog veel heftiger dan de weermodellen hadden verwacht. In het binnenland in het zuiden en oosten van Nederland viel het mee, met tijdelijk een harde tot stormachtige wind rond de middag.

Een depressie met de kern net ten noordwesten van ons land trok in de ochtend over de Noordzee richting het noordoosten. Het windveld ten zuiden van de depressie kwam vol over ons land heen en daardoor hadden we de zwaarste storm sinds 1990. Als we dan nog even verder kijken naar de exacte getallen dan kan er zelfs geconcludeerd worden dat het de zwaarste storm was sinds 1976.

In alle kustprovincies stond er een zuidwesterstorm aan het eind van de ochtend, windkracht 9. Aan de Noord-Hollandse kust, aan de Friese en Groninger kust en boven het IJsselmeer stond er zelfs een zware storm, windkracht 10. In IJmuiden, Terschelling en Schiermonnikoog werd zelfs een windkracht 11 gemeten. Het meest opmerkelijk was nog wel de windkracht 12 die 20 minuten aanhield op Vlieland. Al deze windsnelheden worden gemeten over een periode van 10 minuten. Het uurgemiddelde kwam in Vlieland op een windkracht 11 uit, en dat was ook op Texel en in Schiermonnikoog het geval. Dat hebben we sinds 1990 niet meer gehad in Nederland.

Als we even wat preciezer gaan kijken dan werd het hoogste uurgemiddelde bereikt op het weerstation bij Schiermonnikoog, net in de zee. Gemiddeld over het uur waaide de wind daar 30,6 meter per seconde. In 1990 waaide de wind in IJmuiden 30,4 m/s, dus dat betekent dat we nog verder terug moeten in de tijd willen we een zwaardere storm tegen komen. Dan komen we bij 3 januari 1976 uit. Als we alleen naar de land en kuststations kijken dan kwam Vlieland op 29 m/s gemiddeld over het uur, dat is net iets minder zwaar dan op 25 januari 1990. Toch is er een verschil tussen de storm van dit jaar en in 1990. De storm van maandag duurde korter maar was veel feller. In Vlieland stond 20 minuten lang een gemiddelde wind van orkaan kracht, windkracht 12 en 1990 kwam niet verder dan een windkracht 11. Voor een 10 minuten gemiddelde van windkracht 12 moeten we terug naar 1979, toen werd er op 16 december in IJmuiden een windkracht 12 gemeten. Het uurgemiddelde was toen veel lager dan nu, oftewel we komen weer bij 1976 uit, met toen ook een uurgemiddelde van een dikke windkracht 11 en een 10 minuten gemiddelde van windkracht 12.

Ook opmerkelijk waren de zware windstoten. In het binnenland bereikten deze snelheden van 75 tot 100 km/h, maar aan de kust 100 tot 150 km/h. Op Vlieland werd een stoot van 151 km/h gemeten en in Lauwersoog in Groningen een orkaan windstoot van 152 km/h. Dit zijn de zwaarste windstoten ooit gemeten in de maand oktober. De zwaarste windstoot ooit gemeten tijdens een storm is 162 km/h tijdens de storm van 6 november 1921. Dus daar komen we bij in de buurt. Opmerkelijk was ook dat het in Groningen tot een windkracht 10 kwam en in Amsterdam tot een windkracht 9. In Amsterdam viel een dode door een omvallende boom en vooral in het noorden van Nederland is de schade aan gebouwen enorm. Soms zijn hele daken van huizen en boerderijen weg gewaaid. Ook het treinverkeer was in het midden, westen en noorden van het land volledig ontregelt. Wat dat betreft is de Achterhoek er dus goed vanaf gekomen. Het KNMI gaf een weeralarm af in het westen, midden en noorden van het land. In het oosten was code geel voor zware windstoten. Halverwege de middag trok het KNMI het weeralarm weer in.

De storm van 28 oktober was dus korter maar veel feller dan de laatste zware storm in 1990. Die storm was grootschaliger en duurde veel langer. Op veel meer plaatsen dan alleen langs de kust stond er een zware tot zeer zware storm. Zelfs tot ver in het binnenland stond toen windkracht 9, en dat was nu lang niet het geval. De schade was daardoor omgangrijker en er vielen toen 18 doden. Vandaag zijn er helaas 2 doden gevallen.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter