Weeroverzicht Winter 2014-2015

Meteorologische winter gaat de boeken in als zacht, vrij nat en normaal qua uren zon.

Met een gemiddelde temperatuur van 3,5 °C op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel tegen een langjarig gemiddelde van 2,7 °C, gaat de winter van 2014/2015 als zacht de boeken in. Vooral december en januari waren zacht, februari week niet veel af van het langjarig gemiddelde. De winter kende een afwisseling van zachte en wat koudere periodes. Koudere periodes kwamen voor aan het begin en aan het einde van de maand december, halverwege de maand januari en aan het begin van februari. Op 23 januari en 3 december kwam op veel plaatsen de temperatuur de gehele dag niet boven het vriespunt. Normaal telt de winter 10 ijsdagen in de Achterhoek.

Het aantal vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt komt, lag met 34 onder het langjarig gemiddelde van 41 dagen. Echt koud werd het dus niet. Matige vorst van meer dan vijf graden onder nul kwam slechts 2 keer voor, normaal is dit tijdens 13 nachten het geval. De meeste dagen kwam de temperatuur maar net onder het vriespunt. Tot strenge vorst kwam het helemaal niet. Normaal vriest het op 3 nachten streng in het oosten van het land.

De landelijk laagste temperatuur bedroeg -9,1 °C en werd gemeten op 28 december boven een sneeuwdek in Woensdrecht. Dat het nauwelijks echt koud werd blijkt ook uit het koudegetal. Dat staat met nog een maand te gaan op 11 punten. Het getal wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen onder het vriespunt tussen 1 november en 31 maart, met weglating van het minteken, op te tellen. Een winter met een koudegetal onder de tien wordt geclassificeerd als buitengewoon zacht, tussen de tien en twintig als zeer zacht. De winter van 2013/2014 staat bovenaan de lijst met een koudegetal van 0,0. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Zo dramatisch was het dit jaar gelukkig niet maar ook met 11 punten staat de winter hoog in de top 10 met de minste koudepunten. Sinds 1894 waren er slechts 3 winters met een nog lager koudegetal. Op een nummer 3 staat 1989 met 8,8 punten en daarna volgt 2000 met 8,3 punten. Normaal komt het koudegetal op 80 punten uit. Zacht was het vooral halverwege december en aan het begin van januari. De hoogste temperaturen werden dan ook in deze periode bereikt. Op 9 januari werd met 14,5 °C in Ell de landelijk hoogste temperatuur deze winter geregistreerd.

De winter verliep nat met gemiddeld over het land ca. 240 mm tegen 208 mm normaal. De Achterhoek was op de meeste plaatsen aan de natte kant. In Henxel viel 254 mm tegen slechts 189 mm in Ratum. Januari zorgde voor de meeste neerslag, december en februari waren juist aan de droge kant. Af en toe viel de neerslag in winterse vorm. Op 27 december zorgde een depressie voor een sneeuwdek in het midden en zuiden van het land. Op sommige plaatsen in Noord-Brabant werd een sneeuwdek van 15 cm waargenomen. Op 24 januari kwam het, tijdens het verdrijven van de koude lucht, op uitgebreide schaal tot ijzel. Op veel plaatsen viel ook sneeuw, vooral in de oostelijke helft van het land. 7 februari werd het in het noorden van het land verraderlijk glad door ijzel. December en januari waren ook regelmatig onstuimig. Op 12 december stond in IJmuiden enige tijd een windkracht 9, storm. Ook op 9 en 10 januari stond er aan zee af en toe storm. De meeste neerslag viel deze winter in een strook in het midden van het land, ca. 280 tot 300 mm.

Met 179 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 183 was de winter normaal qua zonneschijn. December was somber, januari en februari waren normaal qua zonneschijn.

De winter van 2014-2015 gaat de boeken in als zacht, vrij nat en normaal qua uren zon.

Bron: KNMI.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter