Warmste eerste decade november Achterhoek sinds 1899

Dagrecords 6, 7, 8, 9 en 10 november verpulverd!

Al weken lang voert een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aan naar ons land. Storingen liggen boven de Atlantische oceaan en worden tegengehouden door een hogedrukgebied boven centraal en oost Europa. Soms weet een storing ons land te bereiken, met regen en een toenemende wind, maar grote neerslaghoeveelheden zijn de afgelopen weken uitgebleven. Steeds zachtere lucht heeft onze streken weten te bereiken. Na een relatief koude oktober maand met een paar datum kouderecords heeft november juist te maken met recordwarmte.

De gemiddelde temperatuur over de eerste 10 dagen van de maand november bedroeg 11,7 graden op het KNMI weerstation in Hupsel tegen 7,7 graden normaal. Sinds het begin van de metingen in het oosten van het land, was het alleen in 1899 nog warmer, met 12,0 graden op het toenmalige weerstation in Winterswijk. Op nummer 3 staat 2005 met 11,2 graden in Hupsel. Ter vergelijking, in 1980 was het gemiddeld -1,2 graden over de eerste decade van november.

November 2015 heeft gehakt gemaakt van veel oude warmterecords. Sommige records stonden al ruim 100 jaar op scherp. Op 6, 7, 9 en 10 november was het niet eerder zo zacht in de nacht. Gemiddeld over de hele dag was het op 7, 8 en 9 november nooit zo zacht in de Achterhoek. Deze hoogste daggemiddeldetemperatuur op 7 november was ook nog eens een nieuw novemberrecord, en de minimumtemperatuur van die dag was de op 1 na hoogste ooit gemeten in november! Als we naar de maximumtemperaturen kijken zien we dat op 8 november nog nooit zo warm is geweest. Opvallend is dat de jaren na 2000 erg vaak voorkomen in de top 3. Deze jaren zijn paars gekleurd in de afbeelding, 2015 is rood gemaakt.

Met 15,9 graden als gemiddelde maximumtemperatuur tegen 10,7 graden normaal, hebben we een gedeelde eerste plaats met 1899. De minimumtemperatuur staat door de relatief frisse nachten eerder in de maand op een 4de plek met 8,0 graden tegen 4,3 graden normaal. Dit was de hoogste minimumtemperatuur sinds 1977.  

Als we kijken naar het oosten van het land, dan beginnen de waarnemingen in 1894. Eerst door weerstation Winterswijk, maar deze werd in 1950 opgeheven. Daarvoor in de plaats kreeg vliegbasis Twenthe (bij Enschede) een weerstation in 1950. In 1989 kreeg de Achterhoek weer een weerstation terug, in Hupsel (bij Eibergen). Tot op vandaag de dag wordt daar nog gemeten. De lange tijdreeks van deze weerstations is vrij homogeen, en representatief voor een groot deel van de Achterhoek. Er wordt gemeten tussen 00 en 24 UTC (wintertijd: 01 t/m 01 uur, zomertijd: 02 t/m 02 uur).

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter