Weeroverzicht maart 2015 

Een maand met twee gezichten: eerst voorjaarsachtig, later onstuimig!

De maand maart was het maand met twee gezichten. De maand begon aardig, met vanaf de 4e een hogedrukgebied dat bepalend was voor het weer. De temperatuur liep iedere dag verder op en het was droog. Op 8 Maart werd het 17 a 18 °C in de omgeving. Na 8 maart bleef de hogedrukinvloed nog lange tijd groot maar was het meestal minder zacht met temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde. Alleen van 16 tot en met 18 maart werd opnieuw enige tijd zeer zachte lucht aangevoerd met op de 17e op veel plaatsen maxima van 17 a 18 °C. Aan het einde van de maand nam de wisselvalligheid sterk toe en was het af en toe zeer onstuimig. De maand is op gemiddeld 5,6 graden uitgekomen op het KNMI station in Hupsel. Dat is vrijwel gelijk aan het klimatologisch gemiddelde van 5,7 graden.

Weeroverzicht Winter 2014-2015 

Meteorologische winter gaat de boeken in als zacht, vrij nat en normaal qua uren zon.

Met een gemiddelde temperatuur van 3,5 °C op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel tegen een langjarig gemiddelde van 2,7 °C, gaat de winter van 2014/2015 als zacht de boeken in. Vooral december en januari waren zacht, februari week niet veel af van het langjarig gemiddelde. De winter kende een afwisseling van zachte en wat koudere periodes. Koudere periodes kwamen voor aan het begin en aan het einde van de maand december, halverwege de maand januari en aan het begin van februari. Op 23 januari en 3 december kwam op veel plaatsen de temperatuur de gehele dag niet boven het vriespunt. Normaal telt de winter 10 ijsdagen in de Achterhoek.

Weeroverzicht februari 2015 

Koude stralingsnachten, maar geen winterweer.

De maand februari is qua temperatuur normaal geëindigd. Met 2,5 graden tegen 2,7 graden normaal op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel, was er maar weinig afwijking in temperatuur. Hogedrukgebieden bepaalden vaak het weer waardoor het ’s nachts in de rustige atmosfeer goed kon afkoelen. De maand begon echter vrij koud. Een hogedrukgebied zorgde voor een noordwestelijke stroming waardoor de temperatuur regelmatig onder het langjarig gemiddelde bleef. Echt koud werd het echter niet. Het vroor vaak een graadje, zonder dat het echt koud werd met ijs en sneeuw. Tijdens 18 nachten kwam het tot lichte vorst tegen 14 nachten normaal dus dat is wat aan de hoge kant. Slechts 1 nacht kwam het tot matige vorst (<-5 °C). Normaal is dat 4 a 5 keer het geval in februari. In 2012 daalde de temperatuur 12 keer tot onder de -5 graden. Op 9 nachten vroor het toen streng. Strenge vorst kwam helemaal niet voor en dat is normaal op 1 nacht het geval. IJsdagen kwamen ook niet voor, normaal vriest het 3 dagen de hele dag in de maand. In 2012 waren er maar liefst 11 ijsdagen op rij. De laagste temperatuur hadden we op 7 februari. Onder het hogedrukgebied kon het toen flink vriezen met gemiddeld -6 graden in de Achterhoek.

Later deze week voorjaarsachtig? 

Een krachtig hogedrukgebied ten westen van ons land trekt naar het oosten en laat de wind naar het zuidoosten draaien.

De afgelopen dagen had Nederland te maken met de invloed van een groot hogedrukgebied, met de kern ten westen van ons boven Ierland. Het hogedrukgebied lag verkeerd voor winterweer want met een noordwesten wind werd er zachte lucht aangevoerd. Het hogedrukgebied trekt dinsdag naar het oosten. De noorden tot noordwesten wind neemt verder in kracht af en is slechts zwak. Aan het weerbeeld verandert nog weinig.

Woensdag ligt het hogedrukgebied boven onze omgeving. De wind blijft zwak maar zoekt wel de zuidoosthoek op omdat het hogedrukgebied aan de andere kant van het land komt te liggen. Met die zuidoostenwind komt er drogere lucht het land binnen vanaf donderdag.  Het hogedrukgebied schuift welliswaar verder naar het oosten maar blijft dichtgenoeg bij ons land liggen om storingen boven de Atlantische oceaan op afstand te houden, tenminste tot en met het weekend. Het weerbeeld ziet er absoluut niet winters uit, maar eerder voorjaarsachtig, met veel ruimte voor de zon en daardoor ook een grote dagelijkse gang. De temperatuur kan in de nachten namelijk makkelijk een paar graden onder het vriespunt duiken dus de handschoenen hoeven nog niet in de kast, maar overdag schiet het kwik bij flink wat zon omhoog tot 10 graden!

Klassieke sneeuwsituatie zaterdag 

Hoeveelheid sneeuw nog onzeker.

Een lagedrukgebied dat vanaf Schotland naar het zuidoosten trekt zorgt voor toenemende spanning bij de winterliefhebbers. De koers van het lagedrukgebied is bepalend voor de neerslagsoort (valt er regen of sneeuw) en de hoeveelheid neerslag die er valt. De verschillende weercentra berekenen meerdere keren per dag de verwachte positie van lage- en hogedrukgebieden, neerslag en fronten. Zaterdag lijkt het lagedrukgebied ten zuidwesten van Nederland langs, over België en Noord-Frankrijk richting het midden van Europa te trekken. Aan de voorzijde steekt dan een stevige zuidoostenwind op, met de aanvoer van koude en droge lucht. Tegelijkertijd trekt van het westen uit neerslag het land binnen. Die lijkt nu als natte sneeuw of sneeuw te gaan vallen. De verwachte neerslaghoeveelheden zijn aanzienlijk: in het zuidwesten van het land zou zelfs 20 tot 40 mm neerslag kunnen vallen. Doordat het zuidwesten dichterbij de warme lucht zit, is de kans op natte sneeuw daar wel groter dan verder naar het oosten. Als de koers van het lagedrukgebied nog zuidelijker wordt dan nu berekend lijkt het noordoosten van Nederland zelfs droog te blijven.

November was zacht, zonnig en droog 

Slechts 1 vorstnacht en lokaal nog een warme dag.

De maand november is afgelopen en als we terug kijken dan is 1 ding duidelijk, alweer was het zeer zacht. Het was zelfs de 10de te warme maand dit jaar en ook stond deze maand voor de zoveelste maand op rij in de top 10 warmste maanden. Als de metingen van de KNMI stations in het oosten van het land bij elkaar worden gebracht in een lange tijdreeks, dan was het sinds 1894 slechts 7 keer warmer dan november 2014. De hoogste temperatuur werd bereikt op 1 november, toen was het net geen warme dag met temperaturen van 19 tot 20 graden in de Achterhoek. In de reeks van 120 jaar metingen in het oosten van het land, is het slechts 2 keer warmer geweest in november, in 1899 en 1925. Dat laatste jaar werd het 20,7 graden in Winterswijk, toen ook op 1 november, maar in de voorgaande nacht lag de temperatuur aan de grond onder het vriespunt. Zulke grote verschillen zien we zelden, maar als het gebeurd vaak in het voorjaar of najaar wanneer de nachten relatief lang zijn maar de dagen goed op kunnen warmen. Het vroor dit jaar slechts 1 maal in november 2014, en normaal is dat 5 tot 7 keer. November was een droge maand met 40 tot 50 mm tegen ruim 80 mm normaal. De slachtmaand schopte het zelfs tot een nummer 5 in de top 10 zonnigste november maanden. De zon scheen vooral tijdens de mooie dagen aan het begin van de maand flink. Het totaal is uitgekomen op 84 uur tegen 57 uur normaal.

Overzicht meteorologische herfst 2014 

Herfst was bijzonder zacht, droog en vrij zonnig.

Als we naar de meteorologische herfst kijken, was het sinds 1894 maar 1 maal warmer in de Achterhoek. Dat is nog niet eens zo heel lang geleden want dat was in 2006. Toen werd het oude record verpulverd met in het oosten van het land (Twenthe) een gemiddelde temperatuur van 13,3 en dat was bijna 2 graden warmer dan het oude seizoensrecord. Nu volgt 2014 daar met 12,1 op een tweede plek op, een graad onder het record maar wel een nummer 2. De gemiddelde temperatuur voor de herfst ligt op 10 graden, daar zaten we toch ruim 2,5 graad boven. De herfst telde maar liefst 22 dagen boven de 20 graden. Normaal, volgens het klimatologisch gemiddelde van de laatste 30 jaar, is dit maar 11 keer. Een normale herfst komt tot slot ook tot 10 nachten met vorst en dit jaar was dat slechts 1 nachtje.

Lokaal eerste ijsdag winter 2014/2015 

Kou verlaat ons land in de loop van vrijdag.

Na een koude nacht met lichte vorst en de eerste sneeuw in Limburg, veranderde er woensdag weinig in het weerbeeld. Het was bewolkt, verspreid over het land werd er een vlokje sneeuw gemeld en het was koud voor de tijd van het jaar. Met een stevige oostenwind werd er transportkou aangevoerd, afkomstig uit Duitsland en Polen. De wind draaide vanochtend van noordoost naar oost en trok aan en daardoor kon koude lucht vanuit Duitsland zich gemakkelijker uitbreiden over ons land. De vorstgrens kroop in westelijke richting, tegen de dagelijkse gang in dus. Het warmde niet op maar het koelde vanmiddag juist af. In de Achterhoek ging de temperatuur van -1 naar -3 graden. De afgelopen dagen kwam de temperatuur nog boven het vriespunt uit maar vandaag lukte dat overdag nergens in de Achterhoek. De maximum temperatuur van vandaag werd kort na middernacht gemeten. Toen vroor het in het oosten van de Achterhoek al licht, voor deze regio was het dus een heuse ijsdag. In het westen van de Achterhoek was het op dat moment nog net boven nul. De gevoelstemperatuur lag nog een stuk lager, namelijk 5 tot 10 graden onder het vriespunt.

Kou lekt de komende dagen ons land binnen 

Groningen mogelijk 3 ijsdagen

Aan het eind van deze week breidt het hogedrukgebied boven Rusland zich uit over Scandinavië. De stroming draait wat naar het oosten en daarmee wordt er droge lucht aangevoerd. De zon schijnt van tijd tot tijd en er trekken soms wat wolkenvelden over. Het is overal droog, en bij een matige oosten wind, windkracht 3 zijn de verschillen in ons land groot. De temperatuur loopt vrijdag uiteen van 4 graden in Groningen tot 13 graden in Maastricht. De Achterhoek zit daar netjes tussenin met 8 graden als middag temperatuur.

In het weekend lekt de kou langzaam ons land binnen. Het is droog en de zon schijnt volop! Het prachtige weer gaat wel gepaard met een schrale oosten wind die het voor het gevoel koud maakt. De middag temperatuur ligt zaterdag rond normaal met 5 graden maar zondag is het slechts 3 graden. In Groningen blijft het dan mogelijk de hele dag vriezen. In de nachten ligt het kwik zaterdag rond het vriespunt, maar zondag gaat het een paar graden vriezen.

Weerhistorie: 25 november 2005: een dik pak sneeuw! 

Record lange files in Nederland

Het is inmiddels alweer 9 jaar geleden dat het verkeer in grote delen van het land (behalve het noorden) vast stond. Vrijdag 25 november leidde het slechte weer tot een verkeersinfarct en de drukste avondspits ooit. Aan het eind van de middag stond er zo'n 800 kilometer file. In grote delen van het land kwam het openbaar vervoer tijdelijk tot stilstand. Door de hevige (natte) sneeuwval waren ook veel takken afgebroken wat extra groot gevaar opleverde. Staatsbosbeheer waarschuwde wandelaars die de Veluwse bossen introkken. In de Achterhoek, Twente en op de Veluwe viel de meeste sneeuw met 15 tot plaatselijk 25 cm. Elektriciteitskabels begaven het door de sneeuwlast waardoor plaatsen in het oosten van de Achterhoek en delen van Twente zonder stroom kwamen te zitten. Met name Haaksbergen werd getroffen. De neerslagaftapping in Deelen (KNMI) van 25 november 2005 met 87,9 mm in 24 uur is de grootste etmaalsom ooit in november gemeten.