Weersverbetering na langdurige regen

Regen voorbij na 3 dagen

Dinsdagochtend kon voorlopig voor het laatst de regenmeter worden geleegd. Een paar zwabberende fronten boven het oosten van ons land en het westen van Duitsland hebben de afgelopen dagen voor overvloedige regen gezorgd. In het oosten en noorden is meer dan de normale maandsom voor augustus gevallen, dat is 65 tot 85 millimeter regen. In de Achterhoek werd dinsdagochtend nog eens 25 mm neerslag gemeten, waarmee het totaal over 3 dagen op circa 100 mm uitkwam.

Een nieuw hogedrukgebied trekt de komende dagen via ons land richting het noordoosten, en smelt samen met een bestaand hogedrukgebied boven Scandinavië. De stroming draait dan naar het zuidoosten en de aanvoer van warme en droge lucht kan beginnen. De zon komt vanaf woensdag weer tevoorschijn en de temperaturen lopen op naar respectievelijk 22 en 24 graden op woensdag en donderdag. Vrijdag en in het weekend is het zelfs zomers warm met omstreeks 25 graden. Zaterdag wordt het zo'n 28 graden, in het zuiden van het land zou de tropische grens kunnen worden aangetikt.

Vanaf vrijdag probeerde koele lucht ons land te bereiken. In de zogeheten valse warme sector aan de achterzijde van een warmtefront was de lucht vrijdag erg vochtig. Vooral later die avond en in de nacht naar zaterdag activeerden de buien. Enkele tientallen millimeters regen waren het gevolg. Zaterdag trokken van het zuidoosten buien het land binnen. Meer naar het westen viel de regen meer gelijkmatig. In Limburg zaten verscholen ook nog zwaardere buien in het neerslaggebied. Er viel in korte tijd zo'n 50 millimeter. Dezelfde storing bleef vervolgens boven het oosten van het land hangen, waardoor het ook zondag de hele dag bewolkt was, met regionaal veel regen. Op grote schaal viel 20 tot 35 millimeter regen. Aan de achterzijde van het front Zeeland en delen van Zuid-Holland echter, kwamen al vrij snel aan de achterzijde van het front uit en daar scheen zelfs lange tijd de zon.

Maandag lag hetzelfde front nog over het land, met de meeste activiteit nu in het midden en noorden van het land. Vooral in een strook van Drenthe, via de Noordoostpolder naar de Kop van Noord-Holland kreeg grote neerslaghoeveelheden. In de nacht hadden de buien de meeste neerslag achtergelaten in een strook van de Achterhoek naar het oostelijk deel van de Veluwe in noordwestelijke richting.

De laatste keer dat het in augustus ongewoon langdurig regende was op 26 augustus 2010. In Lelystad regende het toen 17 uur achter elkaar en in De Bilt zelfs 18 uur.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter