Recordkoude oktoberdagen in de Achterhoek

Dagrecord 14 oktober op sommige weerstations met 3 graden verbroken!

Nederland heeft op 13, 14 en 15 oktober te maken gehad met uitzonderlijk koud weer voor deze tijd van het jaar. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde ervoor dat er met een oostelijke stroming koude, continentaal polaire lucht ons land binnenstroomde. In het voorafgaande weekend en ook maandag was er ruimte voor de zon, maar dinsdag 13 oktober kwam een storing vanaf de Middellandse Zee steeds dichterbij. De bewolking nam toe en omdat het niet alleen om hoge bewolking ging, maar ook om lage bewolking, kreeg de zon geen kans en hierdoor bleef het overdag extreem koud. De weermodellen wisten hier geen raad mee en kwamen met veel te hoge waarden in hun berekeningen. Op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel kwam de temperatuur op 13 oktober niet verder dan 4,8 graden als maximum. Daarmee was het de allerkoudste 13 oktober sinds het begin van de metingen in het oosten van het land in 1894. Het record stond op naam van 1975, toen bedroeg de maximumtemperatuur 5,5 graden (Twenthe). Precies 40 jaar geleden sneeuwde het zelfs op deze dag, plaatselijk viel toen 2 cm in de ochtend. De datum met vroegste sneeuwval ooit (na de zomer) blijft staan op naam van 1975.

Woensdag was het in het zuidoosten nog kouder. Net als dinsdag was het bewolkt, maar de storing kwam nu zo dichtbij ons land dat er neerslag begon te vallen. De temperatuur lag de hele dag rond 4 graden en dat is nog nooit voor gekomen zo vroeg in het najaar. Het dagrecord stond opnieuw op naam van 1975 met 7,0 graden (Twenthe). Dat record is verpletterd want in Hupsel werd het niet warmer dan 4,6 graden. Voor een lagere maximumtemperatuur moeten we terug naar 1905. Toen werd het in Winterswijk op 23 oktober niet warmer dan 3,8 graden. Echter, het is momenteel nog anderhalve week vroeger. Dat betekent dat het nog nooit zo vroeg in het najaar zo koud is gebleven!

Als klap op de vuurpijl viel de neerslag in de heuvels van Limburg in de vorm van natte sneeuw. In Vaals en Vijlen werd het zelfs wat wittig en dat is sinds 24 oktober 2003 niet meer gebeurd in oktober in ons land. Toen viel er ook in de Achterhoek een paar centimeter sneeuw. Daarvoor moeten we terug naar 18 oktober 1973. De sneeuw van dit jaar was de op een na vroegste sinds het begin van de metingen in ruim 115 jaar tijd. In de Achterhoek regende het vooral, maar in Doetinchem en Winterswijk zijn ook wat natte sneeuwvlokken ook wel 'flatsen' gemeld. Op dakramen en autoruiten waren stukjes ijs zichtbaar tussen de druppels. In het Montferland zijn op de heuvels ook wat vlokken sneeuw gemeld.

Ook op 15 oktober was het niet eerder zo koud als dit jaar. Sinds het begin van de metingen in 1894 was het in het oosten van het land nooit kouder dan 8,0 graden in 1964 (Twenthe). Het record is nu aangescherpt naar 7,5 graden in Hupsel. 

De scherpe kantjes gaan er de komende dagen wat vanaf, maar het blijft koud voor de tijd van het jaar. Zeker door de stevige noordoosten wind voelt het nog veel kouder aan dan het werkelijk is. Er valt van tijd tot tijd regen en dat maakt het waterkoud buiten. Na het weekend neemt de kans op neerslag af en is de zon weer af en toe te zien. Ook de temperatuur gaat dan weer in de lift, mogelijk wordt in de tweede helft van de week de 15 graden weer bereikt.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter