Tweede decade november niet eerder zo warm

Opnieuw veel dagrecords verbroken.

Na de zeer zachte start van de maand november, is het midden van de maand zelfs extreem warm verlopen. De gemiddelde temperatuur is tussen 11 en 20 november op 11,3 graden uitgekomen op het KNMI station in Hupsel. Sinds het begin van de metingen in 1894 was het nog nooit zo warm over deze periode. Het record stond op naam van 2009 met 10,4 graden en dat record is met bijna 1 graad verpulverd. De klimatologische norm voor deze periode is 5,9 graden, dat is 5,4 graden minder warm dan het nu was. Dat hebben we vooral te danken aan de warme nachten. Gemiddeld was het 9,1 graden als minimumtemperatuur over de dag, het oude record uit 2009 is daarmee 1,6 graden verbeterd. Ter vergelijking, normaal is het 3 graden in de nacht in het oosten van het land. Op 15 november was het gemiddeld over de dag nog nooit zo warm als dit jaar. Zowel de nacht als de gemiddelde temperatuur over de hele dag van 17 en 18 november was recordwarm.

Lees verder ►

De eerste 10 dagen van deze maand waren ook al het warmst sinds 1899. De kans is daardoor aanwezig dat november de warmste wordt uit de geschiedenis van het meten van de temperatuur in het oosten van het land.

Toch zegt dit niks over de aankomende winter. De warmste november staat nu nog op naam van 2009. Dat jaar ging het zeer zachte weer ook nog door aan het begin van december, maar half december sloeg het om met volop winterweer wat resulteerde in een witte kerst! Ook in januari en februari hield toen het winterweer aan met veel sneeuw. Ook de nummer 3 (1938) in de top 10 warmste novembermaanden sinds het begin van de metingen, had een enorme koudegolf vanaf half december, met zelfs de eerste helft van december nog extreem hoge temperaturen. Helaas voor de winterliefhebbers, kent het weer geen herhaling. Toch zegt warmte in november dus niks over het vervolg van de winter.

Jordi | Dinsdag 24 November 2015 | 23:48
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter