Afscheid van de winter 

Ondanks dat het KNMI in De Bilt 1 dag met strenge vorst en 1 ijsdag miste voor een officiële koudegolf, hebben we een koude periode achter de rug. Vooral in het oosten en zuiden van het land was het koud. In het noordwesten van het land viel het tegen met de vorst. Tijdens verschillende nachten vroor het meer dan 10 en soms zelfs meer dan 15 graden. Maandag viel de dooi in. De temperatuur liep gedurende de dag steeds verder op en dat betekent dat plaatjes zoals deze voorlopig tot het verleden behoren.

Bijna 21 graden vorst in Limburg 

Koudste weerstations:

Station Min.Temp.
Ell -20,8
Arcen -18,7
Eindhoven -18,2
Gilze Rijen -18,1
Luijksgestel -17,7

In Ell bij Weert vroor het in de nacht van dinsdag op woensdag 20,8 graden. Daarmee was het plaatsje opnieuw de koudste plek van Nederland. In de nacht van maandag op dinsdag was het Limburgse Ell ook al de koudste locatie met -17.2 graden. De laagste temperatuur werd dinsdag aan het eind van de avond gemeten, tussen 23 en 0 uur. Na middernacht raakte het bewolkt en liep de temperatuur op. Meer dan 20 graden vorst is uitzonderlijk. Voor het laatst was dat in 2005 het geval. Op 4 maart vroor het in Marknesse 20,7 graden. Op uitgebreide schaal onder de -15 graden werd voor het laatst op 2 januari 1997 waargenomen. De komende nachten blijft het meest matig vriezen, mogelijk houdt de kou ook na het weekend aan.

Winterlandschap 

De omgeving van Nijmegen nodigde maandagmiddag uit tot het vastleggen van het winterlandschap op de gevoelige plaat.

   
 Foto's: Sven van der Lelie, Molenhoek  

Nederland blauw van de kou 

Nederland maakt zich op voor een nieuwe bitterkoude winternacht. Voordat vanuit het noorden bewolking binnendrijft, met later vannacht kans op ijzel en sneeuw, kan het onder een rug van hoge luchtdruk sterk afkoelen. In het zuidoosten van het land kan het boven het aanwezige sneeuwdek tot zeer strenge vorst komen. Minimumtemperaturen tot -18 graden zijn mogelijk. Om 19 uur vroor het in het hele land. Op de Waddeneilanden lag de temperatuur net onder nul, in Limburg vroor het al meer dan 14 graden. Eerder op de dag meldde het Limburgse Ell (KNMI) de laagste temperatuur tot nu toe deze winter. De temperatuur daalde daar tot -17.2 graden. Overdag werd het in Zuid-Limburg niet warmer dan -8.