Zonnige en warme mei was gemiddeld over het land ook nat 

Mei was in het hele land ongeveer 1 graad warmer dan normaal. Het KNMI in De Bilt berekende een gemiddelde temperatuurvan 13.8 °C tegen 12.7 °C normaal. Net zoals in april viel het gelijkmatige karakter van de warmte op. Koele dagen ontbraken en de temperautuur lag meestal rond of enkele graden boven normaal. Een langere zonnige en warme periode kwam niet voor. Op 25 mei werd het voor het eerst in De Bilt 25 graden, een dag eerder was dat in het zuidoosten van het land al gebeurd. Het warme weer van de 25ste werd in het westen en noorden van het land afgesloten met zware regen- en onweersbuien. Het KNMI had 12 warme dagen met 20 graden of meer en 1 zomerse dag met 25 graden of meer.

Voorproefje op de zomer? 

Nadat zaterdagavond een deel van het land nog wat regen had gehad startte zondag met een strakblauwe lucht. Het zonovergoten weer zorgde ervoor dat de temperatuur flink kon oplopen. Het KNMI-station Ell had 26.6 graden en dat was ook de maximumtemperatuur op het amateurweerstation Montfort. Ook in de Achterhoek werd het op sommige plaatsen al ruim 25 graden (Silvolde 25.7, Meddo 25.6). In andere delen van Gelderland was het minder warm, in het noorden van de provincie werd het 'slechts' een graad of 22. Ook maandag houdt het zonnige en warme zomerweer aan. Doordat de lucht wat vochtiger wordt, zal het voor het gevoel nog warmer aanvoelen. 's Avonds en in de nacht naar dinsdag is er kans op regen en onweer waarna het afkoelt.

April was uitzonderlijk warm 

April was dit jaar uitzonderlijk: de temperaturen lagen hoog, er was veel zon en er viel weinig regen. De maand was bijna vier graden te warm en de één na warmste in drie eeuwen. In De Bilt was de maandgemiddelde temperatuur 12.2 graden tegen 8.3 normaal. April 2007 was met 13.1 graden nog warmer, maar dat was dan ook de warmste april sinds het begin van de metingen in 1706. Zulke warme aprilmaanden komen volgens door de opwarming van de aarde nu vaker voor dan in het verleden. Toch is de kans op herhaling klein en komt zo'n warme aprilmaand maar eens in de 45 tot 75 jaar voor. In het oosten van het land was april dit jaar zelfs net zo warm als twee jaar geleden. Dit sluit goed aan bij het beeld in Duitsland en Denemarken. Volgens de Duitse en Deense weerdienst was april daar de warmste allertijden. In tegenstelling tot twee jaar geleden werd het in ons land nu nergens warmer dan 25 graden. April was ook een droge maand, vooral in de noordelijke helft van het land. Op veel plaatsen viel minder dan 15 mm en gemiddeld over het land viel 22 mm, de helft van wat normaal is. In het zuiden viel plaatselijk ruim 50 mm. De zon scheen gemiddeld over het land 226 uur tegen 162 uur normaal.