Comeback van de winter; eerst sneeuw of regen 

Nederland beleeft een kwakkelwinter. Ons land bevindt zich herhaaldelijk in het grensgebied van koude en zachte lucht. De afgelopen dagen won de zachte lucht terrein en vanaf eerste kerstdag was er sprake van (lichte) dooi. Dinsdag komt een storing boven ons land tot stilstand.

Officiële witte kerst 

Het KNMI heeft een witte kerst bij kunnen schrijven in de klimaatboeken. Op de ochtend van tweede kerstdag lag er in De Bilt nog 4 cm sneeuw, op eerste kerstdag was dat 9 cm. Daarmee is kerst 2009 officieel een witte kerst. Er is alleen sprake van een Witte Kerst als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt van tenminste 1 centimeter. De laatste keer gebeurde dat in 1981 toen de zeer sneeuwrijke december met kerst een sneeuwdek van 11 tot 20 cm opleverde. Het was de zevende witte kerst sinds 1901.

Veel sneeuw 

Ook in Arnhem viel veel sneeuw op zondag 20 december. Het leverde de volgende dag prachtige winterse plaatjes op.

Winterse week 

Met een (noord)oostenwind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Maandagochtend vroor het in vrijwel het hele land een paar graden en de komende dagen houdt de vorst aan. Vooral dinsdag lijkt een fraaie winterdag te worden met veel zon. Het is koud, 's nachts vriest het licht tot matig met minima die in het binnenland rond -5 graden liggen, overdag ligt de temeratuur rond het vriespunt. Op sommige plaatsen blijft het zelfs de hele dag vriezen, de eerste officiële ijsdagen. Donderdag is er kans op (natte) sneeuw en is het een fractie minder koud. In het weekend neemt de kans op (natte) sneeuw toe en lijkt het wat zachter te worden maar of daarmee het koude weer eindigt is nog maar de vraag.