Naderende Hittegolf? 

Het is in de Achterhoek al sinds woensdag 23 juni zomers warm, een reeks dus van 9 dagen! Op maandag 28 juni werd het zelfs tropisch warm in de hele Achterhoek, en vandaag kan het al de 2de tropische dag worden in deze (nu nog) warmtegolf! In de Bilt hebben we echter pas een reeks van 6 zomerse dagen, en het is daar ook nog niet tropisch warm geworden. Hoe groot is de kans op een regionale hittegolf in het (zuid)oosten van het land? En is er nu nog een kans dat we officieel een hittegolf krijgen, dus landelijk bij het KNMI in De Bilt?

Noodweer in Zuidoost Frankrijk 

Het noodweer dat in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juni en dinsdag overdag de Zuid-Franse kust heeft geteisterd, heeft vooral het Franse departement Le Var zwaar getroffen. In het meest zuidelijke departement van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is tussen de 200 en 300 mm neerslag gevallen. Er kwamen tenminste 25 mensen om het leven als gevolg van overstromingen door de hevige regenval.

Hitte na overvloedige regen in centraal en Oost-Europa 

Een krachtige zuidelijke luchtstroming zorgt in centraal en Oost-Europa al dagen voor tropische temperaturen. In Oostenrijk werd in Bad Goisern op 10 juni 35,4 graden gemeten. Volgens het ZAMG, het Oostenrijkse KNMI, werd daarmee het record uit 1980 overtroffen, toen werd 35,0 graden gemeten. In andere plaatsen met een lange meetreeks, zoals Bad Aussee en Salzburg (33,7 graden), werden net geen nieuwe records gevestigd. De regio werd in de voorgaande weken getroffen door overvloedige regenval. In Wenen was het met 164 mm de natste meimaand sinds 1991, goed voor een zesde plaats sinds 1841. Het voorjaar was alleen in 1879 (335 mm), 1941 en 1966 natter dan dit jaar (271 mm).

Lokaal zware onweersbuien 

Wat zondag niet gebeurde, gebeurde dinsdag 8 juni en woensdag 9 juni wel. Zware onweersbuien trokken in een lijn over het land. Ook in de Achterhoek was het raak nu, al was het vooral het westen van de Achterhoek dat te maken kreeg met de zware buien. De buienlijn trok over de lengte over het oosten van het land, zodat op sommige plekken niets viel, terwijl het op andere plaatsen noodweer was! Bij de buien onweerde het niet alleen stevig, maar ook viel er op sommige plaatsen hagel en er werden windstoten gemeld.

Warmste dag 2010 tot nu toe 

Zondag 6 juni was het de warmste dag van dit jaar tot nu toe. In de hele Achterhoek werd het zomers warm en lokaal zelfs bijna tropisch warm! De warmte werd echter opgeruimd door een storing die over het land trok, en daardoor zouden zware regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. Deze buien bleven in het oosten van het land echter uit...

Mei bij koudste tien in meer dan een eeuw 

De bloeimaand mei was dit jaar de koudste in bijna twintig jaar. Het KNMI in De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 10.5 graden. Normaal is 12.7 graden (het gemiddelde over de periode 1971 tot 2000). Mei was voor het laatst kouder in 1991 toen gemiddeld 10.0 graden werd genoteerd. In de vorige eeuw was mei gemiddeld iedere vijftien jaar zo koud. Door de opwarming van het klimaat zijn koude meimaanden een stuk zeldzamer geworden, nu nog maar eens in de honderd jaar voor.