Weersverwachting 4Daagse Nijmegen 

De weersverwachting voor de 4Daagse van Nijmegen vind je (ook) op Twitter.

Woensdag: vrij zonnige start, 's middags kans op een regen- of onweersbui. 28 tot 30 graden. Wind ZO, draaiend naar ZW, zwak tot matig, 2-3 Bft. Donderdag: af en toe zon, 's middags kans op een bui. 24 graden. Matige zuidwestenwind. Vrijdag veel bewolking, 's middags enkele buien. Iets koeler: 22 graden. Matige zuidwestenwind.

Noodweer Achterhoek: één dode, acht gewonden 

Het noodweer dat woensdagavond tegen zeven uur over de Achterhoek trok heeft voor veel overlast gezorgd. Een windhoos of valwinden zorgden ervoor dat op een camping in buurtschap Vethuizen bij Doetinchem caravans in het water terecht kwamen. Een vrouw kwam daarbij om het leven. Vier mensen raakten zwaar en vier mensen raakten licht gewond. Op verschillende plaatsen in de Achterhoek viel de stroom uit nadat vijf hoogspanningsmasten bij Vethuizen waren omgewaaid. TenneT slaagde erin binnen een uur de stroomvoorziening op veel plaatsen te herstellen. Het festivalterrein van de Zwarte Cross, dat maandag nog werd getroffen door noodweer, doorstond de onweersbuien van woensdagavond met beperkte schade.

Schade door noodweer in Achterhoek 

Zware onweersbuien hebben maandag 12 juli kort na de middag in de Achterhoek voor veel overlast en schade gezorgd. Bomen waaiden om en daken van huizen raakten beschadigd. In Vragender kwam de torenspits van de kerk naar beneden. Niemand raakte gewond. Het festivalterrein van de Zwarte Cross werd zwaar getroffen door het noodweer. De grote feesttent werd vernield en ook veel kleinere podia en tenten raakten zwaar beschadigd. Vier medewerkers op het terrein raakten gewond. Het weerstation in Vragender registreerde rond 12.45 uur een windstoot van 91 km/u, het KNMI-weerstation in Hupsel bij Eibergen had een windvlaag van 105 km/u. De buien ontstonden in de zeer warme lucht waarin de temperatuur aan het eind van de ochtend al was opgelopen naar 30 graden.

Extreme hitte in Nederland, tot 36 graden in Limburg 

In zeer warme lucht kon bij veel zon de temperatuur vrijdag in een groot deel van het land tot tropische waarden oplopen. Bijna overal werd het meer in dan 30 graden, zelfs aan zee waar Vlieland uitkwam op precies 30 graden en zelfs in het maritieme Den Helder 32.2 graden. Alleen in Vlissingen werd de tropische grens niet gehaald (28.0 graden). De hoogste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Arcen waar het vrijdag aan het eind van de middag 36.2 graden was. Ook in Eindhoven (35.2), Volkel (35.5) en Ell (35.6) werd het voor de tweede keer in een week meer dan 35 graden. Het KNMI in De Bilt noteerde vrijdagmiddag maximaal 34.2 graden waarmee het de warmste dag van het jaar tot nu toe was. Als het ook morgen en zondag tropisch warm wordt is er sprake van een officiële hittegolf, de eerste sinds 2006.

Nog een hittegolf? 

Het binnenland van Nederland maakt zich op voor een (tweede) hittegolf. De kans is groot dat nu ook bij het KNMI in De Bilt wordt voldaan aan de criteria van een hittegolf! De regionale hittegolf (in het oosten en zuiden van het land) liep afgelopen maandag af, op de Veluwe en plaatselijk in Drente kwam er dinsdag nog een zomerse dag bij. Vandaag (woensdag 7 juli) beginnen we alweer aan een nieuwe warme periode met de eerste in een reeks van tenminste 5 zomerse dagen.

Weer tijdens WK-finale 

Zondag 11 juli om 20.30 uur speelt het Nederlands Elftal in Johannesburg (Zuid-Afrika) de finale van het WK voetbal. Zondag is het daar vrij zonnig en de avond verloopt helder. Overdag is het in Johannesburg een graad of 18, tijdens de wedstrijd koelt het af naar ongeveer 11 graden. Nederland lijkt een warme WK-finale te gaan beleven. De komende dagen kan het landinwaarts opnieuw tropisch warm worden met maxima tussen 30 en 33 graden. Zaterdag neemt de kans op een flinke regen- of onweersbui toe. Ook zondag kan er een onweersbui in de middag en avond een onweersbui vallen. Verder is er veel zon en is het ook zondag nog zeer warm met temperaturen van rond of iets boven de 30 graden. Tijdens de avond koelt het in Nederland langzaam af naar 23 tot 27 graden.

Extreme warmte verdreven 

De extreme warmte van vrijdag 2 en zaterdag 3 juli werd in de loop van de zaterdag verdreven met enkele soms zware regen- en onweersbuien. Vrijdag werd het lokaal meer dan 35 graden. Het warmste KNMI-stations was volgens voorlopige gegevens Volkel in Noord-Brabant met 35.6 graden. Ook Eindhoven (35.5), Ell (35.4), Arcen (35.2) en Gilze Rijen (35.1) kwamen op 2 juli boven de 35 graden uit. In Gelderland werd op de amateurweerstations in Zieuwent 35.3 en in Bredevoort 35.1 graden gemeten.

Eerste zomermaand was zeer zonnig, zeer droog en warm 

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden in De Bilt was juni een warme maand, normaal is 15.2 graden. Doordat de wind vaak uit het noorden waaide was de maand het minst warm in het noordwesten van het land. Daar was het ongeveer ½ graad warmer dan normaal. In het zuidoosten was het overschot bijna 2 graden. Vooral de eerste en laatste week brachten zonnig en warm zomerweer. Daar tussenin was het wisselvallig en vrij koel. Het KNMI in De Bilt telde 21 warme dagen (20 graden of meer) en 9 zomerse dagen (25 graden of meer). De landelijk hoogste temperatuur (31.7°) werd gemeten op 28 juni in Arcen (Limburg). Op 22 juni daalde de temperatuur in Eelde naar 2.2°, landelijk de laagste temperatuur van de maand. Aan de grond kwam het die nacht zelfs tot vorst.