Lente begint voortaan op 20 maart 

Tot 2102 begint de lente niet op 21 maart

Deze eeuw begint de lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. Vanaf 2044 komt zelfs 19 maart als begindatum voor. Veel mensen zijn opgegroeid met de opvatting dat de lente op 21 maart begint. In deze eeuw is dat niet meer het geval. Dit jaar begint de lente voor het laatst op 21 maart. Tot 2102 is 19 of 20 maart de begindatum van de lente. Dat komt doordat volgens sterrenkundigen een jaar niet 365 ¼ dag duurt, maar net iets korter. De tijd die verloopt tussen twee opeenvolgende equinoxen (begindatum van de lente en begindatum van de herfst) verschuift ieder jaar met bijna zes uur.

Een tropisch jaar, dat door sterrenkundigen wordt gebruikt, duurt namelijk 365 dagen, 5 uur en 49 minuten. Daardoor valt het begin van de astronomische lente jaar na een jaar ongeveer 6 uur later. Daarom is er één keer in de vier jaar een schrikkeldag, behalve in de eeuwjaren. Het jaar 2000 vormde daarop een uitzondering. Met de schrikkeldag wordt dat verschil na vier jaar goed gemaakt, maar doordat het tropische jaar iets korter duurt begint de lente iedere vier jaar een uurtje vroeger.

Na 2011 is het gedaan met 21 maart als begindatum van de lente. Doordat het jaar 2100 geen schrikkeldag kent zal in een aantal jaren in het begin van de 22ste eeuw de lente weer op 21 maart beginnen.

Winter 2010/2011: Vrij koud, vrij droog en de normale hoeveelheid zon. 

December maakte winter vrij koud!

De winter was vrij koud, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2,3 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 3,3 °C. Het koude karakter van de winter kwam vrijwel volledig voor rekening van december. Deze maand was in ruim 40 jaar niet zo koud, met een gemiddelde temperatuur van -1,1 °C tegen 4,0 °C normaal. Hiermee eindigde december 2010 op een vijfde plaats in de rij van koudste decembermaanden sinds 1901 . Op de eerste plaats in deze ranglijst staat de kerstmaand van 1933 met -2,1 °C. In het oosten van het land eindigde December op de 2de plaats, alleen 1933 was daar circa 0,5 graden kouder met -3,3 graden.

Februari 2011: Zacht, aan de sombere kant en de normale hoeveelheid n… 

Februari was zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C. De positieve anomalie was in het zuiden beduidend groter dan in het noorden van het land. Tot en met 17 februari was er sprake van een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. Het weer was daarbij licht wisselvallig. Daarna werd het weer tot de 24e bepaald door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Met een oostelijke aanvoer werd het licht winters, waarbij het tijdens de nachten op veel plaatsen vroor en de temperatuur overdag slechts enkele graden boven het vriespunt kwam. Aan het einde van de maand werd het opnieuw licht wisselvallig en zacht.