Zware onweersbuien verdrijven tropische hitte 

100 mm neerslag in Herwijnen

De zware onweersbuien die dinsdagavond en in de nacht naar woensdag vanuit België over Nederland zijn getrokken, hebben een einde gemaakt aan de tropische hitte. Opvallend was het grote aantal bliksemontladingen. Het gecombineerde Belgisch-Nederlandse bliksemmeetnet registreerde circa 75.000 ontladingen geregistreerd tot 2.00 uur ’s nachts meldt het KNMI. Dit is bijzonder hoog maar geen record. Zo werden er op 17 juli 2004 zo’n 80.000 ontladingen geregistreerd. De meeste regen viel in het westelijk Rivierengebied. Herwijnen (KNMI) kreeg maar liefst 100 mm neerslag, Culemborg 66 mm en Geldermalsen 61 mm. De buien die vanaf het begin van de avond Nederland binnen trokken gingen gepaard met veel bliksemontladingen, lokaal zeer zware windstoten en in korte tijd veel neerslag en hagel. Vanwege het hoge aantal bliksemontladingen gaf het KNMI een waarschuwing af voor extreem weer (code oranje). Het KNMI-station Eindhoven kreeg een windstoot van 32 m/s (115 km/uur). Tussen Waalwijk en Kaatsheuvel werd kortdurend een kleine windhoos waargenomen.

De buien vormde de afsluiting van een tropische dinsdag. In vrijwel het hele land was het tropisch warm met temperaturen van 30 graden of meer. In het oosten en zuidoosten van het land werd het plaatselijk zelfs zo’n 35 graden. De warmste KNMI-stations waren Hupsel en Eindhoven met 34,5 graden. Ook aan zee (Den Helder 30,2 graden, Vlissingen 29,7 graden) was het (bijna) tropisch warm.

Eerste landelijke tropische dag, NS waarschuwt reizigers 

Maandag 27 juni heeft de temperatuur ook op het KNMI in De Bilt de tropische grens van 30 graden overschreden. Daarmee is de eerste 'officiële' tropische dag een feit. Het werd op het KNMI 30,2 graden. Warmste plaats maandag was het Zeeuwse Westdorpe waar 32,9 graden werd gemeten. De warmte is afkomstig uit Frankrijk waar Orly bij Parijs maandag 36,6 graden noteerde en Bordeaux tot 38,1 graden kwam. Ook dinsdag voert een zuidenwind zeer warme lucht aan. In het oosten van het land wordt het mogelijk 34 graden. Later op dinsdag neemt de kans op zware regen- en onweersbuien toe. Voor NS reden om voor dinsdagmiddag 28 juni de reiziger te waarschuwen voor 'onstuimig weer'.

Zeer warme zomerdagen in Nederland 

Hitte in Spanje en Zuid-Frankrijk

Maandag en dinsdag beloven twee bijzonder warme zomerdagen te worden in ons land. Maandag loopt de temperatuur op veel plaatsen al op naar 30 tot 32 graden, dinsdag kan het in het zuidoosten van het land lokaal 35 graden worden. Dinsdagavond volgen regen- en onweersbuien waarna op woensdag aanzienlijk koelere lucht over Nederland uitstroomt en het dan nog maar 20 graden wordt. De zeer warme lucht is afkomstig uit het zuidwesten van Europa. Zondag werd het in Spanje in Orense 41 graden en in Sevilla, Merida en Toledo 40 graden. Bordeaux noteerde zondag maximaal 39,2 graden.

Warmte volgende week van korte duur? 

Het zomerweer waarvan Nederland begin komende week gaat profiteren, lijkt van korte duur te zijn. Tussen een hogedrukgebied boven midden- en Oost-Europa en lagedruk ten westen van ons land komt vanaf zondag een warme zuid- tot zuidoostelijke stroming opgang. Zondag is er nog vrij veel bewolking, maandag en dinsdag wordt het vrij zonnig en warm tot zeer warm. Maandag wordt het zo'n 27 graden, dinsdag kan op veel plaatsen de tropische grens van 30 graden worden bereikt. Een koufront met enkele regen- en onweersbuien maakt in de nacht van dinsdag op woensdag waarschijnlijk al een einde aan de warmte.

Lente 2011: extreem droog, extreem zonnig en warm 

Het voorjaar was 2011 was het droogste en zonnigste ooit. Dat meldt het KNMI. Gemiddeld over het land viel 49 mm neerslag tegen 172 mm normaal. Dat is minder dan in het extreem droge jaar 1976. De drie voorjaarsmaanden leverden toen landelijk 69 mm, tot voor kort de kleinste hoeveelheid van de meetreeks sinds 1901.

Ook de zon scheen met landelijk gemiddeld dit voorjaar 713 uur tegen 517 uur normaal meer dan ooit. Het record stond op naam van de lente van 2007 met 662 uur zon die hiermee naar de tweede plaats verhuist. De lente van 1990 staat nu met landelijk 654 uur zon op de derde plek van de zonnigste seizoenen. In De Bilt scheen de zon ongeveer 685 uur en ook dat is meer dan eerder in de meetreeks. De kust zag de meeste zon met in Zeeland lokaal ruim 750 zonuren. Dat zijn waarden die zelfs op veel plaatsen aan de Spaanse zuidkust aan de hoge kant zouden zijn. (bron: KNMI)