Eerste vorstnachten van het winterhalfjaar 

Op uitgebreide schaal vorst aan de grond

Zondagochtend 9 oktober noteerde het KNMI-weerstation Twenthe op normale waarnemingshoogte van 1,5 meter de eerste lichte vorst na de zomer. De minimumtemperatuur bedroeg daar -0,5 graad. Zaterdagochtend 15 oktober was het op het weerstation in Heino -0,2 graad en in Woensdrecht -0,4 graad. Zondagochtend werd in Woensdrecht -0,6 graden gemeten en in Ell -0,3. Bij de amateurweerstations van hetweeractueel.nl was Vaassen zaterdagochtend de koudste plaats met een minimum van -1,5 graden. In Dieren was het -0,7 graad.

Zeldzame reeks zomerse dagen in oktober 

Plaatselijk zes zomerse dagen op rij

Op verschillende plaatsen in Nederland is de temperatuur bij de maandwisseling van september en oktober op vijf of zelfs zes dagen achtereen boven de 25 graden gekomen. Zes zomerse dagen op rij waren er op de KNMI weerstations in Westdorpe, Ell en Eindhoven. Op verschillende plaatsen werd de afgelopen dagen bijna 27 graden gemeten. Een zomerse dag is eind september of begin oktober niet uniek, maar de reeks zomerse dagen van dit jaar is zeldzaam. Sinds het begin van de metingen in 1901 heeft het KNMI in De Bilt in oktober acht zomerse dagen (25,0 graden of wamer) genoteerd waarvan twee dit jaar. Op 1 oktober werd het 26,0 graden en op 2 oktober werd 25,6 graden gemeten. De laatste datum waarop het op het KNMI zomers warm werd was 10 oktober 1921 met 26,7 graden. In Sittard was het toen met 30,1 graden nog tropisch, de hoogste waarde ooit gemeten in oktober.

Zomerse dagen in oktober 

Eerste zomerse dag in oktober sinds 1983, lokaal vijfde zomerse dag op rij

De bijzonder warme start van oktober heeft op het KNMI in De Bilt voor het eerst in bijna dertig jaar een zomerse dag opgeleverd. Zaterdag 1 oktober liep de temperatuur op naar 26,0 graden, een nieuw datumrecord. Ook zondag was het zomers warm met in De Bilt een maximum temperatuur van 25,6 graden. De laatste keer dat oktober een zomerse dag opleverde was in 1983 toen het op 4 oktober 26,5 graden werd. Ook in 1908 en 1921 telde oktober twee zomerse dagen (tenminste 25 graden). In 1959 was dat er één zomerse dag. De warmste plaats was zondag Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen met 27,1 graden, zaterdag was dat vliegveld Twenthe met 27,0 graden. Voor Westdorpe, Ell en Eindhoven was het zondag de vijfde zomerse dag op rij. Niet alleen in ons land was het warm, ook in Engeland en Frankrijk sneuvelden warmterecords.