Voorlopig laatste warme voorjaarsdagen 

Het hogedrukgebied Harry dat de afgelopen dagen boven de Noordzee lag, verplaatst zich langzaam richting de Britse Eilanden. Aan de oostflank daarvan stroomt vanaf donderdag koelere lucht over West-Europa uit. Woensdag is voorlopig de laatste warme voorjaarsdag. In Nederland wordt het 16 tot 19 graden. Wel zijn de nachten fris. Dinsdagnacht vroor het op sommige plaatsen, waaronder in Deelen (-0,9), Twenthe en Wijk aan Zee (-0,6). Ook dinsdag was het warm in grote delen van Europa. Torp, vlakbij Oslo in het zuiden van Noorwegen noteerde om 15 uur al 22 graden, op hetzelfde moment was het in Lidkoping (Zweden) 21 graden. Ook op de Britse Eilanden

Zonnig en warm in groot deel Europa 

Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied is het in grote delen van West- en Midden-Europa al een week zonovergoten en warm voorjaarsweer. Maandagmiddag 26 maart liep de temperatuur in het Noorse Kristiansand al op naar 20,9 graden. In Oslo werd het 17,8 graden. Voor Noorse begrippen extreem warm. Ook in Schotland was het warm met in Aviemore maximaal 22,3 graden. In Nederland werden de hoogste temperaturen in het zuiden van het land bereikt waar het maandagmiddag zo'n 18 graden was (Ell 18,4 en Eindhoven 18,2 graden).

Eerste warme voorjaarsdagen 

Donderdag en vrijdag worden de eerste 'echte' voorjaarsdagen van dit jaar. Woensdag bereikten opklaringen in de middag het zuiden van het land en deze hebben zich in de nacht naar donderdag over het hele land uitgebreid. Onder heldere weersomstandigheden kon het donderdagnacht wel op veel plaatsen tot een graadje vorst komen, Ell noteerde -2,5 graden, Woensdrecht -2,4. Donderdag loopt de temperatuur bij volop zon op naar 15 tot 18 graden. Vrijdag nadert van het westen uit bewolking, maar waarschijnlijk verloopt een groot deel van de vrijdag nog zonnig. In het oosten van het land kan het zelfs nog een graadje warmer worden dan donderdag met maxima tot 19 graden.

Koude februari was droog en zonnig 

Grote temperatuurverschillen: van zeer koud naar zeer zacht

Na een zeer koude start van de maand eindigde februari zacht. Februari begon zelfs met een officiële koudegolf, de 33ste sinds 1901. De eerste acht dagen van de maand bleef het de hele dag vriezen op het KNMI in De Bilt. De koudegolf die op 30 januari was begonnen eindigde toen de temperatuur op 9 februari tot net boven het vriespunt opliep. Het zeer koude weer hield daarna nog tot en met de 12e stand. De rest van de maand was het zacht.

Zowel de laagste als hoogste temperatuur werden deze maand gemeten in Lelystad. Op 4 februari vroor het daar 22,9 graden. Drie weken later, op de 23e, liep de temperatuur er op naar 13,3 graden. Een verschil van meer dan 35 graden in één maand en dat is uitzonderlijk. Behalve koud (de koudste februari sinds 1996) was het ook droog. Dankzij de zeer zonnige koudegolf eindigde de maand ook als zonnig.