Eerste zomerse dag juni eindigt mogelijk met onweer 

Vandaag is de eerste zomerse junidag. In bijna het hele land wordt het vandaag warmer dan 25 graden. Daarbij zijn er flinke zonnige perioden. Van het zuidwesten uit nadert een koufront ons land, waarachter we vrijdag en in het weekend weer in wat koelere lucht zitten. Ook in het weekend wordt het nog 21 tot 24 graden. Het koufront dat donderdagavond ons land bereikt wordt voorafgegaan door een convergentielijn waarop gemakkelijk regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. Of dat gebeurt hangt af van veel factoren maar de weersituatie is potentieel onstabiel. Enkele flinke onweersbuien behoren vanaf het begin van de avond zeker tot de mogelijkheden.

Natte en koele zondag in Nederland 

Zinderende hitte in Zuid-Spanje

De eerste zondag na het begin van de zomer was een natte en koele zondag. Vooral in het noordwesten en noorden van het land viel veel regen. Het KNMI-station Lauwersoog meldde zondagavond 35,5 mm, Leeuwarden 26,5 en Hoogeveen 24,6 mm. Van de weeramateurs had Uithuizermeeden 35 mm en Roodeschool 33 mm. Het was naast nat ook koel. Op de meeste plaatsen werd het niet warmer dan 16 a 17 graden.

In het zuiden van Europa en op de Balkan duurt het zomerweer voort. Zinderende hitte in Zuid-Spanje waar Cordoba zondagmiddag 42,6 graden als maximumtemperatuur noteerde. Maar liefst 22 weerstations van het Spaans Meteorologisch Instituut noteerden zondag 24 juni een maximumtemperatuur van tenminste 40 graden.