Herfstachtig slot meteorologische zomer 

Veel regen en wind in West- en Noord-Nederland

Op 1 september start de herfst voor meteorologen. Het weer leek op de laatste dag van augustus al een voorschot op de aankomende herfst te hebben genomen. Zware buien die zich maar langzaam verplaatsten zorgden donderdagavond in het westen en vrijdag in het noorden van het land voor goed gevulde regenmeters. Het natste KNMI-neerslagstation was vrijdagochtend St. Annaparochie in het noorden van Friesland met 104,5 mm neerslag in een etmaal. Vrijdagmiddag vielen de zwaarste buien in Groningen. In Eemshaven viel volgens weeramateur Jannes Wiersema in vijf uur tijd maar liefst 113,5 mm regen.

De buien werden veroorzaakt door kou op grote hoogte (5 kilometer) waar het meer dan 20 graden onder nul was en het warme zeewater langs de Nederlandse kust van een graad of 20. Bovendien waaide het op grote hoogte nauwelijks waardoor de buien lang bleven hangen. Een klein lagedrukgebied gevuld met onstabiele lucht trok vrijdag langzaam oostwaarts. Aan de grond wakkerde de wind daardoor flink aan, tot windkracht 7 of 8 aan de kust. Doordat de bomen nog volop in het blad zitten werden op talrijke plaatsen takken afgerukt. In de zuidoostelijke helft van het land viel veel minder regen. Het weerstation in Arnhem kwam niet verder dan 0,6 millimeter.

Een terugblik: de zomer van 2010 

Vooral qua neerslag een extreme zomer!

De zomer van 2010 was in het oosten van het land de natste uit de geschiedenis. En dat terwijl juni en (deels) juli kurkdroog waren op veel plaatsen in de Achterhoek. Augustus was zo nat dat het de droge maanden dubbel compenseerde zodat we uiteindelijk toch nog een zeer natte zomer kregen. Ook thermisch was het een interessante zomer, uit het archief: het zomerverslag van 2 jaar geleden!

Weerman Jordi Huirne strijdt om plek naast Helga van Leur 

Bekijk het weerpraatje op Facebook en stem!

Weerman Jordi Huirne, bekend van Radio Ideaal en Slingeland FM, doet mee aan de wedstrijd 'jij tegen Helga' van de website Buienradar. Jordi heeft een weerpraatje ingesproken en neem het daarbij op tegen Helga van Leur en andere kandidaten. Vind jij dat Jordi het beste weerbericht heeft? Stem dan op hem! Je kunt elke dag stemmen tot zondag 30 september. De gene met de meeste stemmen wint een 'meet and greet' met Helga van Leur en mag zelf het weerbericht presenteren in de TV studio van RTL4. Je vindt Jordi zijn weerpraatje op Facebook. Over weerman Jordi Huirne: Jordi is 19 jaar, volgt de opleiding Land en Water management in Velp, schrijft artikelen voor de weerwebsite Meteo24.info en heeft een eigen weerstation in Ruurlosebroek. Ook doet hij aan 'Storm Chasen', hij volgt onweersbuien om spectaculaire foto's te maken.

Geen hitterecords tijdens zeer warm weekend 

Extreem warme nachten: in het zuidoosten niet onder 20 graden

Het zonnige en zeer warme weekend heeft geen temperatuurrecords opgeleverd voor wat betreft de maximum temperaturen. Zondag was de hoogste temperatuur 36,7 graden en zaterdag 35,5 graden. Beide keren was Ell in Midden-Limburg de warmste plaats van het land. Tijdens de reportage in het RTL Nieuws was zondagavond te zien dat ook in de buurt van het KNMI-weerstation in Ell werd gesproeid. De temperatuur bleef een graad achter bij het eeuwrecord dat op 7 augustus 2003 in Arcen werd gemeten, toen liep de temperatuur op naar 37,8 graden. Een dag later werd het daar 37,7 graden en op 12 augustus 2003 werd 37,2 graden gemeten. Het warmterecord blijft staan op naam van Warnsveld waar op 23 augustus 1944 een maximumtemperatuur van 38,6 graden werd gemeten. Het KNMI in De Bilt noteerde dit jaar de eerste (en laatste?) tropische dagen van dit jaar. De nachten waren ook erg warm, op veel plaatsen bleef de temperatuur boven de 20 graden: tropennachten dus! Over het etmaal van 0-24 uur UTC (2 uur lokale tijd) kwam Maastricht (vliegveld Beek) niet lager dan 23,1 graden. Ook Arcen (21,7) en Deelen (21,3) bleven ruiim boven de 20 graden steken.

Zinderende hitte in Nederland 

Zaterdag 35 graden en zondag lokaal 37 graden, Nederland zoekt verkoeling

Nederland beleefde zaterdag een zinderend hete dag. De warmste plaats was Ell bij Weert waar het 35,5 graden werd. Ook in Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen was het bijzonder warm: het weerstation Gilze-Rijen noteerde maximaal 35,1 graden en dat was ook in Woensdrecht het geval. Het KNMI in De Bilt kwam uit op 32,0 graden. Alleen op de Waddeneilanden werd het niet tropisch warm. Zondag is het nog wat warmer met lokaal 37 graden. Op 1500 meter hoogte was de temperatuur zondagnacht opgelopen naar 22 graden, dat is 5 graden warmer dan zaterdag. In de zomer kan op een zonnige dag daar ongeveer 15 graden bij op worden geteld voor de temperatuur aan het aardoppervlak.

Extreme hitte in Spanje: lokaal 46 graden 

Aangenaam zomerweer in Nederland

Spanje zucht onder extreme hitte. Vrijdag 10 augustus werd in La Rambla in de provincie Córdoba 45,8 graden gemeten. In Córdoba werd het op de luchthaven 45,2 graden. Écija in de provincie Sevilla noteerde 45,0 graden. Donderdag werd op sommige plaatsen al bijna 45 graden gemeten. Zaterdag doet de temperatuur een stapje terug, vanaf zondag daalt de temperatuur overdag naar ongeveer 35 graden. In Nederland is het ondertussen onder invloed van een hogedrukgebied tamelijk zonnig zomerweer. De temperatuur ligt daarbij rond normaal met 21 tot 24 graden. In de komende week verandert er weinig, pas woensdag neemt de kans op een bui toe.

Noodweer 4 en 5 augustus richt schade aan 

Zware rukwinden laten 4 augustus feesttent instorten, wateroverlast zorgt volgende dag voor overlast Rotterdam en Hilversum

Zaterdag 4 augustus stortte tijdens noodweer een feesttent op het 'Dicky Woodstock Popfestival' in Steenwijkerwold, het letsel beperkte zich tot hoofdzakelijk lichte verwondingen. Het noodweer ontstond tijdens een buiencomplex dat zich sterk activerend over het IJsselmeergebied naar het noordoosten verplaatste en gisteravond het noordwesten van Overijssel bereikte. Op het festivalterrein kwam het tot een combinatie van zware slagregens, ongewoon veel hagel (stenen hadden een doorsnee van wel 3 centimeter) en vermoedelijk een ‘downburst’. Vanaf grote hoogte in de atmosfeer stort dan met grote snelheid (en dus veel wind) koude lucht omlaag. Ook in Havelterberg in het zuidwesten van Drenthe ging het er bijzonder heftig aan toe. Volgens Rob Baaiman sneuvelden bomen en viel er in 20 minuten 46 mm (regen en gesmolten hagel). Echter: in Havelte (1 kilometer verderop) viel slechts 2 mm. Uit Diever kwam nog een melding binnen van 22 mm en in Blokzijl plensde 28 mm in de regenmeter.

Juli was vrij koel en nat 

Augustus van start met zomerse dag

Ondanks de zomerwarmte in de vierde week was juli 2012 meestal koel en vaak ook nat. Flinke buien zorgden ervoor dat er gemiddeld over het land zo'n 110 mm neerslag viel, normaal is 78. De meeste regen viel in Amsterdam (199 mm), de minste neerslag in noordoost Groningen (Finsterwolde 67 mm) en op de Waddeneilanden (Oost-Vlieland 66 mm). Behalve nat was het ook koel, het KNMI in De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 17,3 graden (normaal 17,9 graden), een halve graad beneden normaal. Ook vorig jaar was juli koel en nat. Het KNMI telde nog 7 zomerse dagen en in de laatste week werd het plaatselijk tropisch warm. Het aantal zonuren lag gemiddeld over het land op 210 en dat is ongeveer het normale aantal zonuren. De wisselvallige en buiige juli leverde maar vier mooi-weerdagen op tegen zeven normaal. Een mooi-weerdag is warm, zonnig en (zo goed als) droog. Juni had dit jaar geen enkele mooie dag tegen vijf normaal, zodat de zomer voorlopig op achterstand staat. Augustus gaat van start met een zonnige en warme zomerdag met maxima van 25 tot 30 graden.