Overlast door sneeuw 

Winterweer wijkt deze week nog niet

De winter van 2012/2013 weet ook deze week van geen wijken. Een gevolg van een zuidelijke straalstroom, waardoor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan ten zuiden van ons land oostwaarts trekken over Europa. Nederland blijft daardoor in het gebied met koude lucht en de neerslag die er valt, valt als sneeuw. Zondag trok vanuit het zuiden uit een sneeuwgebied over, dat leverde zo'n 3 tot 5 centimeter sneeuw op. Doordat het daarbij hard waaide heeft het verkeer er last van. In de nacht naar maandag trekt van het zuidoosten een nieuw sneeuwgebied over ons land. Er kan nog eens zo'n 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. De komende week houdt het koude winterweer aan, met later in de week 's nachts strenge vorst. In het volgende weekeinde is er kans op overgang naar zachter weer.

Eerste zeer strenge vorst 

Lokaal -15 graden, komende nacht opnieuw onder -10 boven sneeuw

De eerste zeer strenge vorst van deze winter is een feit. Woensdagochtend daalde de temperatuur in Herwijnen in de Betuwe naar -18,0 graden. In Gilze Rijen werd het precies -15. In een groot deel van het land vroor het streng, zo werd het op het KNMI in De Bilt -13,0 graden. Het kon zo koud worden doordat het na de sneeuw van dinsdag in de nacht naar woensdag flink opklaarde. Alleen langs de oostgrens bleef bewolking aanwezig, waardoor het daar niet kouder werd dan -6. In het noorden van het land vroor het zo'n 9 graden, maar daar ligt geen sneeuw. Ook in de komende nachten kan het tijdens opklaringen weer streng vriezen met minima beneden de -10.

Sneeuw zorgt voor overlast 

ANWB meldt ruim 1000 kilometer file

Een omvangrijk sneeuwgebied dat maandagavond van het zuidwesten ons land binnentrok, heeft vooral in Zuid-Holland en Zeeland voor flinke hoeveelheden sneeuw gezorgd. Als gevolg daarvan staan er in de Randstad en in Noord-Holland lange files. De ANWB adviseerde dinsdagochtend niet de weg op te gaan vanwege de enorme drukte op de weg. Rond 8 uur stond er al 750 kilometer file op de Nederlandse wegen. Tegen half 9 werd het oude filerecord van 8 februari 1999 verbroken. Toen stond er 975 kilometer file. In de nacht breidde het sneeuwgebied zich naar het noordoosten uit. Het leverde in Zuid-Holland en op de Zeeuwse eilanden 10 tot 15 centimeter sneeuw op. Verder naar het oosten was de neerslagintensiteit lager, maar ook in Arnhem lag dinsdagochtend al zo'n 5 centimeter. Dinsdagoverdag sneeuwt het nog enige tijd in een strook van west naar oost over Midden-Nederland. De sneeuw trekt langzaam naar het zuidoosten weg.

Verscherping kou na sneeuw 

Maandagavond en dinsdagnacht vooral ten zuiden van de grote rivieren sneeuw

Het wordt een koude winterweek, waarbij na dinsdag de kou verscherpt. In het komende weekeinde kan op veel plaatsen worden geschaatst op natuurijs. Een lagedrukgebied dat vooral op grote hoogte aanwezig is, trekt maandag zuidoostwaarts langs de Britse Eilanden. Aan de grond ontstaat een lagedrukgebied en de fronten daaromheen bereiken maandagavond het zuidwesten van het land. Het lagedrukgebied trekt vervolgens over België naar het oostzuidoosten. Onduidelijk is nog hoe noordelijk de neerslag komt. De neerslag zet maandagavond in, ten zuiden van de grote riveren valt ruim 5 centimeter sneeuw. Verder naar het noorden valt minder neerslag. In het midden van land wordt 1 tot 5 centimeter berekend, de drie noordelijke provincies houden het overwegend droog. Dinsdag trekt de sneeuw langzaam naar het zuidoosten weg. Daarna volgen een aantal koude winterdagen met 's nachts matige, boven een sneeuwdek strenge, vorst (onder de -10) en overdag temperaturen van rond of net iets onder het vriespunt.

Duur winterweer nog onzeker 

Mogelijk overgang naar zacht weer vanaf woensdag

Vanaf donderdagavond stroomt koude lucht over ons land uit. Vrijdagochtend vriest het in een groot deel van het land licht met minima tot -3. Vrijdag is daarmee de eerste in een serie van 6 koude dagen. Vanaf midden volgende week neemt de onzekerheid in de weersverwachting flink toe. Met name het Amerikaanse weermodel GFS laat het vanaf midden volgende week zachter worden. Dit weermodel berekent dat een lagedrukgebied van IJsland richting Scandinavië trekt waarna een zonale westelijke stroming op gang komt met zacht winterweer. Ook de pluimverwachting laat na dinsdag een grotere spreiding zien. Toch gaat het KNMI er vanuit dat de kans op een voortzetting van het koude winterweer na dinsdag nog 70% is.

2012 warmste jaar in Amerikaanse geschiedenis 

Langdurige hitte en droogte in groot deel van VS

Volgens NOAA's National Climatic Data Center (NCDC) was 2012 het warmste jaar ooit in de Verenigde Staten. De jaarlijkse Amerikaanse gemiddelde temperatuur lag 3,3°F (1,8°C) boven het gemiddelde van de 20e eeuw. Het vorige record uit 1998 werd met 1,0°F (0,56°C) overschreden. Het is bijzonder zeldzaam dat in een gebied ter grootte van de Verenigde Staten het record voor de jaarlijks gemiddelde temperatuur met zo'n grote marge wordt gebroken. Negentien staten, die zich uitstrekken van Utah naar Massachusetts, hadden het warmste jaar sinds 1901, nog eens 26 staten een top-tien positie. Alleen in Georgia (11e warmste jaar), Oregon (12e warmste) en Washington (30e warmste) behoorde 2012 niet tot de tien warmste in hun periode van records. Van de circa 5.500 Amerikaanse stations in de NCDC-database, registreerden 362 weerstations hun all-time hoogste temperatuur in het afgelopen jaar, geen enkel weerstation had in het afgelopen jaar een all-time laagste temperatuur. Dat maakte weerhistoricus Christopher C. Burt van weerbureau Wunderground bekend. Dit was het hoogste aantal sinds de beruchte Dust Bowl zomer van 1936. Behalve in Washington had iedere staat ten minste een locatie met de hoogste temperatuur ooit. 2012 was ook zeer droog, en het jaar staat gerangschikt als 15e droogste jaar ooit voor de aaneengesloten Verenigde Staten. Wyoming en Nebraska hadden hun droogste jaar ooit, en in acht andere staten kwam 2012 in de top-tien van droogste jaren. Het gebied van de aangrenzende Amerikaanse staten dat te maken met matige tot uitzonderlijke droogte had een piek van 61,8% in juli. Dit was de grootste maandelijkse droogte voetafdruk sinds het Dust Bowl jaar 1939.

Overgang naar vrij koud winterweer 

Nu koud in Oost-Europa, sneeuw in Istanbul

De komende dagen voltrekt zich een omslag van zacht naar vrij koud winterweer. De barometers boven Scandinavië gaan omhoog nadat een lagedrukgebied via Zweden naar de Baltische Staten trekt Aan de achterzijde daarvan bereikt de koude lucht in de nacht naar vrijdag ons land. Het lijkt een begin te zijn van een periode van overwegend droog en vrij koud winterweer. 's Nachts kan het vanaf het weekend zo'n vijf graden gaan vriezen terwijl het overdag nog net boven nul is. Terwijl het in West-Europa nu nog erg zacht is, sneeuwt het in het oosten van Europa en op de Balkan. Ook in Istanbul viel maandag sneeuw, niet ongebruikelijk voor de Euroaziatische stad in de winter waar de temperaturen in januari gemiddeld vergelijkbaar met Nederland zijn.