Kou lekt de komende dagen ons land binnen 

Groningen mogelijk 3 ijsdagen

Aan het eind van deze week breidt het hogedrukgebied boven Rusland zich uit over Scandinavië. De stroming draait wat naar het oosten en daarmee wordt er droge lucht aangevoerd. De zon schijnt van tijd tot tijd en er trekken soms wat wolkenvelden over. Het is overal droog, en bij een matige oosten wind, windkracht 3 zijn de verschillen in ons land groot. De temperatuur loopt vrijdag uiteen van 4 graden in Groningen tot 13 graden in Maastricht. De Achterhoek zit daar netjes tussenin met 8 graden als middag temperatuur.

In het weekend lekt de kou langzaam ons land binnen. Het is droog en de zon schijnt volop! Het prachtige weer gaat wel gepaard met een schrale oosten wind die het voor het gevoel koud maakt. De middag temperatuur ligt zaterdag rond normaal met 5 graden maar zondag is het slechts 3 graden. In Groningen blijft het dan mogelijk de hele dag vriezen. In de nachten ligt het kwik zaterdag rond het vriespunt, maar zondag gaat het een paar graden vriezen.

Weerhistorie: 25 november 2005: een dik pak sneeuw! 

Record lange files in Nederland

Het is inmiddels alweer 9 jaar geleden dat het verkeer in grote delen van het land (behalve het noorden) vast stond. Vrijdag 25 november leidde het slechte weer tot een verkeersinfarct en de drukste avondspits ooit. Aan het eind van de middag stond er zo'n 800 kilometer file. In grote delen van het land kwam het openbaar vervoer tijdelijk tot stilstand. Door de hevige (natte) sneeuwval waren ook veel takken afgebroken wat extra groot gevaar opleverde. Staatsbosbeheer waarschuwde wandelaars die de Veluwse bossen introkken. In de Achterhoek, Twente en op de Veluwe viel de meeste sneeuw met 15 tot plaatselijk 25 cm. Elektriciteitskabels begaven het door de sneeuwlast waardoor plaatsen in het oosten van de Achterhoek en delen van Twente zonder stroom kwamen te zitten. Met name Haaksbergen werd getroffen. De neerslagaftapping in Deelen (KNMI) van 25 november 2005 met 87,9 mm in 24 uur is de grootste etmaalsom ooit in november gemeten.