Klassieke sneeuwsituatie zaterdag 

Hoeveelheid sneeuw nog onzeker.

Een lagedrukgebied dat vanaf Schotland naar het zuidoosten trekt zorgt voor toenemende spanning bij de winterliefhebbers. De koers van het lagedrukgebied is bepalend voor de neerslagsoort (valt er regen of sneeuw) en de hoeveelheid neerslag die er valt. De verschillende weercentra berekenen meerdere keren per dag de verwachte positie van lage- en hogedrukgebieden, neerslag en fronten. Zaterdag lijkt het lagedrukgebied ten zuidwesten van Nederland langs, over België en Noord-Frankrijk richting het midden van Europa te trekken. Aan de voorzijde steekt dan een stevige zuidoostenwind op, met de aanvoer van koude en droge lucht. Tegelijkertijd trekt van het westen uit neerslag het land binnen. Die lijkt nu als natte sneeuw of sneeuw te gaan vallen. De verwachte neerslaghoeveelheden zijn aanzienlijk: in het zuidwesten van het land zou zelfs 20 tot 40 mm neerslag kunnen vallen. Doordat het zuidwesten dichterbij de warme lucht zit, is de kans op natte sneeuw daar wel groter dan verder naar het oosten. Als de koers van het lagedrukgebied nog zuidelijker wordt dan nu berekend lijkt het noordoosten van Nederland zelfs droog te blijven.

November was zacht, zonnig en droog 

Slechts 1 vorstnacht en lokaal nog een warme dag.

De maand november is afgelopen en als we terug kijken dan is 1 ding duidelijk, alweer was het zeer zacht. Het was zelfs de 10de te warme maand dit jaar en ook stond deze maand voor de zoveelste maand op rij in de top 10 warmste maanden. Als de metingen van de KNMI stations in het oosten van het land bij elkaar worden gebracht in een lange tijdreeks, dan was het sinds 1894 slechts 7 keer warmer dan november 2014. De hoogste temperatuur werd bereikt op 1 november, toen was het net geen warme dag met temperaturen van 19 tot 20 graden in de Achterhoek. In de reeks van 120 jaar metingen in het oosten van het land, is het slechts 2 keer warmer geweest in november, in 1899 en 1925. Dat laatste jaar werd het 20,7 graden in Winterswijk, toen ook op 1 november, maar in de voorgaande nacht lag de temperatuur aan de grond onder het vriespunt. Zulke grote verschillen zien we zelden, maar als het gebeurd vaak in het voorjaar of najaar wanneer de nachten relatief lang zijn maar de dagen goed op kunnen warmen. Het vroor dit jaar slechts 1 maal in november 2014, en normaal is dat 5 tot 7 keer. November was een droge maand met 40 tot 50 mm tegen ruim 80 mm normaal. De slachtmaand schopte het zelfs tot een nummer 5 in de top 10 zonnigste november maanden. De zon scheen vooral tijdens de mooie dagen aan het begin van de maand flink. Het totaal is uitgekomen op 84 uur tegen 57 uur normaal.

Overzicht meteorologische herfst 2014 

Herfst was bijzonder zacht, droog en vrij zonnig.

Als we naar de meteorologische herfst kijken, was het sinds 1894 maar 1 maal warmer in de Achterhoek. Dat is nog niet eens zo heel lang geleden want dat was in 2006. Toen werd het oude record verpulverd met in het oosten van het land (Twenthe) een gemiddelde temperatuur van 13,3 en dat was bijna 2 graden warmer dan het oude seizoensrecord. Nu volgt 2014 daar met 12,1 op een tweede plek op, een graad onder het record maar wel een nummer 2. De gemiddelde temperatuur voor de herfst ligt op 10 graden, daar zaten we toch ruim 2,5 graad boven. De herfst telde maar liefst 22 dagen boven de 20 graden. Normaal, volgens het klimatologisch gemiddelde van de laatste 30 jaar, is dit maar 11 keer. Een normale herfst komt tot slot ook tot 10 nachten met vorst en dit jaar was dat slechts 1 nachtje.

Lokaal eerste ijsdag winter 2014/2015 

Kou verlaat ons land in de loop van vrijdag.

Na een koude nacht met lichte vorst en de eerste sneeuw in Limburg, veranderde er woensdag weinig in het weerbeeld. Het was bewolkt, verspreid over het land werd er een vlokje sneeuw gemeld en het was koud voor de tijd van het jaar. Met een stevige oostenwind werd er transportkou aangevoerd, afkomstig uit Duitsland en Polen. De wind draaide vanochtend van noordoost naar oost en trok aan en daardoor kon koude lucht vanuit Duitsland zich gemakkelijker uitbreiden over ons land. De vorstgrens kroop in westelijke richting, tegen de dagelijkse gang in dus. Het warmde niet op maar het koelde vanmiddag juist af. In de Achterhoek ging de temperatuur van -1 naar -3 graden. De afgelopen dagen kwam de temperatuur nog boven het vriespunt uit maar vandaag lukte dat overdag nergens in de Achterhoek. De maximum temperatuur van vandaag werd kort na middernacht gemeten. Toen vroor het in het oosten van de Achterhoek al licht, voor deze regio was het dus een heuse ijsdag. In het westen van de Achterhoek was het op dat moment nog net boven nul. De gevoelstemperatuur lag nog een stuk lager, namelijk 5 tot 10 graden onder het vriespunt.