Einde van het lenteweer in zicht: vanaf het weekend wisselvallig en k… 

De komende dagen nog aangenaam weer, volgende week flink lagere temperaturen!

Geniet van de zon vandaag en morgen, zo lang het nog kan! De natuur heeft flink wat regen nodig en dat gaat er ook (eindelijk) komen. Vanmiddag en ook het eerste gedeelte van de dag morgen schijnt de zon flink, en is het aangenaam warm bij niet al te veel wind. Morgen later in de middag neemt de bewolking al toe op nadering van het warmte front en in de avond kan er al buiige regen vallen, op de voorste begrenzing van de maritiem tropische lucht waar we dit weekend in zitten.

Het weekend verloopt zwoel met een hoge luchtvochtigheid. Ondanks dat het zaterdag slechts 14 graden is en zondag toch nog zo'n 16 graden, voelt het warm en vochtig aan. Er valt geregeld buiige regen, vooral later op de zondag zou het erg nat kunnen worden met lokaal zelfs onweer.

Deze luchtsoort verlaat ons land maandag, maar daar voor in de plaats komen we in maritiem polaire lucht te zitten. Dat betekent dat de lucht een stuk droger is waardoor de dauwpunten zullen gaan dalen. Voor het gevoel zal het stukken kouder worden! Niet alleen de relatief lage luchtvochtigheid zorgt voor een lage gevoelstemperatuur, ook de aantrekkende wind die van zuidwest naar noordwest draait maakt het fris. De thermometer stokt vanaf maandag bij een graad of 10...het weerbeeld wordt wel meer open, het weekend wordt gekenmerkt door veel bewolking maar vanaf maandag zijn er vooral in het westen van het land ook wel zonnige perioden. Die worden dan wel weer afgewisseld door enkele (hagel) buien. In de nachten neemt de kans op (nacht)vorst toe tijdens opklaringen. Het zal dus zeker niet de hele week slecht weer zijn, er zijn ook mooie momenten (ook tijdens Koningsdag).

Met mei op de kalender lijkt er nog geen verandering te komen in het wisselvallige weer. Wel zijn er aanwijzingen dat de temperatuur weer (flink) gaat stijgen.

Weeroverzicht maart 2015 

Een maand met twee gezichten: eerst voorjaarsachtig, later onstuimig!

De maand maart was het maand met twee gezichten. De maand begon aardig, met vanaf de 4e een hogedrukgebied dat bepalend was voor het weer. De temperatuur liep iedere dag verder op en het was droog. Op 8 Maart werd het 17 a 18 °C in de omgeving. Na 8 maart bleef de hogedrukinvloed nog lange tijd groot maar was het meestal minder zacht met temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde. Alleen van 16 tot en met 18 maart werd opnieuw enige tijd zeer zachte lucht aangevoerd met op de 17e op veel plaatsen maxima van 17 a 18 °C. Aan het einde van de maand nam de wisselvalligheid sterk toe en was het af en toe zeer onstuimig. De maand is op gemiddeld 5,6 graden uitgekomen op het KNMI station in Hupsel. Dat is vrijwel gelijk aan het klimatologisch gemiddelde van 5,7 graden.