Zonrecord in zeer zachte en droge maart

Met gemiddeld over het land 208 uur zon was maart zeer zonnig. Het langjarige maartgemiddelde bedraagt 125 uur. De eerste decade scheen de zon bijna het dubbele aantal uren van normaal. Het zonnigst was het deze maand in de zuidelijke helft van het land en in het noordwesten met in het Zeeuwse Westdorpe 224 zonuren. Vooral in het midden en noordoosten was het wat minder zonnig en het ‘minst’ zonnig was het in Rotterdam, daar scheen de zon 200 uur. In De Bilt scheen de zon 203 uur (122). Daarmee is maart 2014 daar de zonnigste maartmaand sinds het begin van de metingen in 1901.

Gemiddeld was maart zeer zacht met 8,4 °C, normaal is 6,2°C. Alleen in 1991 en 1990 was het nog zachter. Gedurende de eerste decade was het ook vaak zonnig en helder. De landelijk laagste temperatuur werd op 25 maart in Heino gemeten; -3,6 °C. De landelijke hoogste temperatuur van deze maand werd op 20 maart gemeten, in Eindhoven en Arcen werd het 23,1°C. 

Maart was gemiddeld droog. Landelijk gemiddeld viel er 26 mm, normaal valt er in maart 68 mm. Op 21 maart kwam een einde aan het stabiele en droge weer. De passage van een storing leverde een groot deel van de maandsom op. Hoogeveen was het natste KNMI-station met 46 mm, in Maastricht viel maar 9 mm.

Op een zonovergoten 9 maart werd het in het zuiden en oosten van het land liep het kwik al op tot boven de 20,0°C. Op 20 maart noteerde De Bilt met 21,2 graden de eerste warme dag van het jaar en die dag staat daarmee in de rij van de tien warmste dagen in maart ooit. De laatste dagen van de maand was het opnieuw zonnig en zeer zacht. Op 30 en 31 maart noteerde De Bilt 20,2 en 20,4°C waarmee het totaal aantal warme dagen deze maand uitkwam op drie. Warme dagen komen in maart bijzonder weinig voor.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter