Uitzonderlijk zachte april is vijfde zeer warme maand op rij

Het uitzonderlijk zachte weer dat in december inzette, hield ook in april aan. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 12,1 graden tegen 9,2 graden normaal, staat april 2014l op de vierde plaats in de rij van zachtste aprilmaanden sinds 1901. De top 3 wordt opvallend genoeg gevormd door recente jaren: april 2011 en 2007 staan gedeeld eerste met 13,1 graden en op de derde plaats staat april 2009 met 12,2 graden. Sinds december zijn al vijf maanden op rij in de top tien geëindigd van warmste maanden sinds 1901. De maand begon dit jaar zeer zacht en de eerste decade was met een gemiddelde temperatuur van 12,7 graden nog nooit zo warm geweest. Halverwege de maand was het tijdelijk wat minder warm en kwam het ook tot lichte vorst in de nacht. De landelijk laagste temperatuur van de maand, -2,9 graden, werd op 16 april gemeten in Twenthe en Deelen. In de tweede helft van de maand werd de stroming oost en liep de temperatuur weer op. Op 25 april werd in het zuidoosten van het land de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd. Ell was die dag met 25,3 graden het warmste KNMI-station. In De Bilt werden deze maand acht warme dagen geregistreerd, tegen drie normaal.

Met gemiddeld over het land 38 mm week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde van 44 mm. De noordelijke helft van het land was het natst met plaatselijk meer dan 100 mm regen. In het zuiden viel het minst, enkele stations kwamen uit op minder dan 10 mm, zoals het Zeeuwse Kapelleburg (9 mm). Tijdens de laatste warme week vielen zomers aandoende buien, vergezeld van onweer en hagel. De buien op 23, 24, 25, 29 en 30 april leverden lokaal wateroverlast op. Op 30 april viel uit traag trekkende buien op de Veluwe lokaal meer dan 50 mm, in Oosterbeek werd de voglende ochtend 56 mm neerslag gemeten.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 180 uren tegen 178 uren normaal. In het zuidwesten en zuiden scheen de zon het meest, Ell in Limburg registreerde het meest: 199 uren. In het oosten en noorden was de zon minder te zien, Eelde kwam niet verder dan 160 uren. In De Bilt werden 175 zonuren geregistreerd tegen 174 uren normaal. Vooral rond het midden van de maand scheen de zon vaak uitbundig. De laatste tien dagen van de maand verliepen vrij somber met op sommige plaatsen maar ongeveer de helft van de gebruikelijke zonduur.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter