Mei was koel, droog en vrij zonnig

Weinig (zomers) warme dagen, vaak nachtvorst.

De maand mei is afgelopen dus is het tijd voor een overzicht. De afgelopen jaren werden de lentes vooral gekenmerkt door warm weer, tropische temperaturen waren geen uitzondering. Soms ging dat ook gepaard met zware zomerse onweersbuien, maar die ontbraken dit voorjaar, zeker in de maand mei. De gemiddelde temperatuur is op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel, tussen Groenlo en Eibergen, uitgekomen op 11,9 graden uitgekomen tegen normaal 13,0 graden. Dat normaal is het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. De maand mei lijkt dus erg koud te zijn verlopen maar als we het oude klimaat van de Achterhoek erbij pakken dan blijkt dat de voorjaar drastisch is opgewarmd vergeleken met vroeger. Nu was het gemiddeld 11,9 graden, maar in de jaren 90 was het klimatologisch gemiddelde 12,0 graden voor de maand mei. Dat is dus een stijging van 1 graden in nog geen 30 jaar tijd. Oftewel, vroeger was de maand mei van dit jaar heel normaal, tegenwoordig niet meer, in het opwarmende klimaat.

Tot vorst is het niet meer gekomen, maar wel was er vaak sprake van nachtvorst, oftewel vorst aan de grond en dat is ook niet bijzonder voor mei. Normaal zijn er 11 warme dagen, dit jaar was het maar op 3 dagen boven de 20 graden. Zomers warm was het alleen maar op 11 mei met ruim 25 graden, normaal zijn er 3 zomerse dagen. Tropische temperaturen kwamen natuurlijk niet voor en dat gebeurt normaal ook pas in juni. Kijken we naar het verleden, dan was het in 1922 al bloedheet met 4 tropische dagen in mei. Maar ook in 1998 en in 1992 kwamen tropische dagen al voor in mei. Dit jaar moeten we daar nog even op wachten.

Mei was ondanks de vrij lage temperaturen toch wat aan de zonnige kant. Normaal schijnt de zon in de Achterhoek 205 uur. Nu was dat 209 uur in Hupsel. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Achterhoek zeker in het voorjaar bij de gebieden hoort met de minste zon van het land. Aan de kust is het namelijk veel zonniger in deze tijd van het jaar.

Er is 30 tot 45 mm gevallen verspreid over de Achterhoek. Normaal valt er 60 tot 70 mm en er verdampt ook nog eens 90 mm per maand in deze tijd van het jaar. Het is dan ook niet gek dat er een flink neerslag tekort is ontstaan in de maand mei.

De maand gaat de boeken in als koud, droog en vrij zonnig.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter