Zonnige februari met wat winterse speldenprikjes

Zonnige maand verloopt toch weer te nat

Februari 2016 gaat als warme maand de boeken in. De gemiddelde temperatuur kwam op het Achterhoekse KNMI weerstation in Hupsel (Eibergen) op 3,9 graden uit tegen 2,7 graden in een normale februarimaand. De hoogst gemeten temperatuur was 12,2 graden op 21 februari. De laagste temperatuur was -5,4 graden op 17 februari. De laatste wintermaand verliep zeer nat met tenminste anderhalf keer de normale neerslagsom en was het ondanks de neerslag opvallend zonnig. De extra schrikkeldag leverde daar ook een bijdrage aan.

Tijdens 13 nachten daalde de temperatuur onder het vriespunt. In een normale februarimaand gebeurt dit 14 keer. Op 2 dagen vroor het matig (<-5 graden) tegen 4 dagen normaal. Strenge vorst kwam niet voor, normaal gebeurt dat 1 keer in februari. De laatste jaren zijn de winters voortdurend zacht. Voor strenge vorst moeten we terug naar februari 2012. Toen kwam de temperatuur 9 keer onder de -10 graden uit. Dit jaar waren de meeste dagen zacht. Alleen de laatste dagen van de maand waren voor het gevoel kouder door een schrale noordoostenwind. Echter, de meeste dagen was de wind zuidwest. Soms werd de zachte lucht met een rotvaart aangevoerd. Tijdens Carnaval kwamen zware windstoten voor. IJsdagen kwamen niet voor. Normaal blijft het op 3 dagen vriezen in februari.

De maand was erg nat. Op sommige plaatsen viel bijna twee keer de normale maandsom! In Hupsel viel 75 mm, in Ruurlosebroek 76, in Silvolde 86, in Hengelo 87, in Huppel 88, in Lochem en Borculo 89, in Doetinchem 90, in Henxel 91, Meddo 92, in Corle 93, in Almen 94, Borculo-zuid 95, in Woold-noord en Ratum 98, in Zelhem 100, in Rekken 103, in Henxel 107, in Woold 110, in Winterswijk 114 en in Lievelde 115 mm. Normaal valt er ongeveer 50 mm in de omgeving van Genderingen en 60 mm in de omgeving van Woold. Daar zaten we dus flink boven. Af en toe was de neerslag winters. Zo viel op de 14e  sneeuw die even bleef liggen.

De zon scheen maar liefst 114 uur tegen 85 uur normaal. Daarmee staat de maand op een nummer 4 in de top 10 zonnigste februarimaanden sinds het begin van de zonmetingen in 1950. Toch waren er ook sombere, regenachtige dagen. Vooral halverwege de maand hadden we een paar mooie dagen. Ook het slot van de maand verliep zonnig.

De maand kan dus worden omschreven als zacht, nat en zeer zonnig.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter