Eerste lentemaand verloopt vrij droog en koud

Eerste koude maand sinds oktober 2015

De maand maart is afgelopen, dus we kunnen weer even terug kijken. Met gemiddeld 4,8 graden tegen 5,8 normaal was de maand ruim een graad te koud bij het KNMI station in Hupsel (Eibergen). Sinds oktober 2015 hebben we geen koude maand meer gehad! De hoogste temperatuur hadden we 26 maart met ruim 15 graden.

Op 1 maart vroor het matig met -5,8 graden. Dit was de enige nacht met matige vorst, een normaal aantal. Toch kwam de temperatuur over de hele maand 15 keer onder het vriespunt uit, tegen 10 keer normaal. Opvallend daarbij is dat het in februari 13 keer heeft gevroren, in januari 8 keer, in december 0 keer en in november 4 keer. Maart was dus de meest vorstrijke maand van het winterseizoen! Dat zegt trouwens meer over de waardeloze winter die we hebben gehad dit jaar. In 2013 hadden we zelfs 20 keer vorst in maart. We moeten terug naar 1967 voor een maartmaand zonder vorst.

De zon scheen op het Achterhoekse KNMI station 126 uur, tegen 118 uur normaal. De maand was dus aan de zonnige kant. Dit komt door de zeer zonnige eerste helft van de maand. De tweede helft was juist zeer somber.

Qua neerslag verliep de maand vrij droog. Normaal valt er 60-65 mm in de omgeving van Gendringen en langs de (noord)oostgrens met Duitsland tot 75-80 mm in de omgeving van Winterswijk.  Nu viel er slechts 37 mm in Silvolde, 47 in Huppel en Ratum, 49 in Hengelo GL, 50 in Lochem, 52 in Borculo, 53 in Henxel, 55 in Woold, Doetinchem en Ruurlosebroek, 56 in Corle, 58 in Meddo en Rekken, 60 in Lievelde, 61 mm op een andere plek in Borculo en 65 mm op een andere plek in Woold.

De maand had qua weerbeeld van alles te bieden. Na de op 1 na warmste winter sinds 1894 bleef een vroege start van de lente uit. De eerste helft van de maand trokken geregeld winterse buien over het land en vaak moesten we de autoruiten krabben. Ook mist kwam vaak voor en daar had het verkeer dan last van. Het Paasweekend verliep onstuimig met een soms krachtige wind en zware windstoten. Aan zee kwam het zelfs tot storm.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter