Kans op late officiële hittegolf
Eerste tropische dag een feit, start hittegolf zou record laat zijn
Woensdag werd in De Bilt met 30,2 graden de tweede tropische dag van dit jaar en de eerste van deze maand genoteerd. Als op het KNMI in De Bilt tot en met zondag nog tenminste 2 keer de tropische grens van 30 graden wordt bereikt of overschreden en er geen einde komt aan de reeks zomerse dagen, dan is er sprake van een officiële landelijke hittegolf. Dat zou bijzonder zijn, want tot nu toe begon een hittegolf nooit later dan op 22 augustus (in 2001). Sinds 1901 kwamen landelijk 24 hittegolven voor. De komende dagen blijft het landinwaarts tropisch, maar in een brede kuststrook lijkt een noordenwind vooral op vrijdag voor koeler weer te zorgen. De vraag is nu hoever de koele lucht landinwaarts zal reiken. Voor een hittegolf moet het 5 dagen op rij tenminste 25 graden worden (zomerse dagen) waarvan er 3 tropisch zijn.
Hogedrukgebied Gerd brengt eindelijk zomerweer
Woensdag mogelijk al tropisch warm.
De laatste zomermaand gaat in de komende week gas geven om de achterstand in het aantal warme, droge en zonnige dagen deze zomer goed te maken. Hogedrukgebied Gerd zorgt voor een weersverbetering nadat het vooral zondag nog koel en wisselvallig is. De wind draait komende week naar het zuidoosten en daarmee wordt warm een droge lucht aangevoerd. De temperatuur gaat flink omhoog, dinsdag wordt het op veel plaatsen al zomers warm en woensdag kan het zelfs tropisch warm worden met in het midden en zuiden van het land 30 tot 32 graden. Ook donderdag is het zonnig en zeer warm. Vrijdag wordt de hitte wat getemperd en is er al kans op een onweersbui, in het volgende weekeinde is het nog zomers, daarna wordt het langzaam koeler.
Sterk wisselvallige lente eindigt zonnig
Zowel winter- als zomerweer in thermisch normale lente
Als we terug kijken naar de lente, dan lijkt het op het eerste gezicht een normale lente. De temperatuur was met gemiddeld 9,1 graden normaal, de hoeveelheid neerslag ook en het was aan de zonnige kant. Toch is het niet wat het lijkt. De temperatuur kende grote tegenstellingen, zo konden we alvast aan de zomer proeven, maar was het weerbeeld ook nog wel eens winters. Een natte periode werd gevolgd door droogte en het was zeker niet op alle dagen zonnig.
Winterweer en zomerweer
Maart begon koud met regelmatig vorst in de nachten. In april werd het warmer, maar dit was maar tijdelijk. De maand eindigde zeer koud met zelfs (natte) sneeuw! Gelukkig sloeg het weer om in mei, en kregen we een zomerse periode! Halverwege de maand draaide de wind naar het noorden en kregen we opnieuw een portie kou. De lente eindigde met warme dagen, waarin het ook tot onweer kwam.
Mei was een warme lentemaand
Veel warme dagen en iets meer zon dan normaal
Met 14,2 graden in Hupsel tegen 13,0 was mei een warme lentemaand. De temperatuur kwam 15 keer boven 20 graden uit, tegen 11 warme dagen normaal! Het aantal zomerse dagen is op 2 uitgekomen. Normaal komt de temperatuur 2 à 3 keer boven 25 graden uit. Toch kwam het 1 nacht tot vorst, op 4 mei daalde de temperatuur naar -0,2 graden. Het komt gemiddeld eens in de twee jaar voor dat het nog tot vorst komt in mei. De zon scheen 224 uur tegen 204 uur normaal. De eerste helft van de maand was zeer zonnig, het slot erg somber.
April kouder dan december
April doet wat ie wil: van lentedagen tot aan hagel- en sneeuwbuien!
April was dit jaar een echte lentemaand, waarin we zowel aan de lente konden proeven, als aan de winter. Want een echte ouderwetse april doet wat ie wil. En dat gebeurde dit jaar! Op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel bij Eibergen, kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit tegen 8,8 graden normaal. Daarmee was april aan de koude kant. Opmerkelijk is dat de eerste 10 dagen van de maand ruim 2 graden te warm verliepen. De tweede decade was een graad te warm, maar de laatste 10 dagen verliepen juist ruim 5 graden te koud. Daarmee was het de op 4 na koudste laatste decade van april! We moeten terug naar 1985, toen de temperatuur nog ruim een halve graad lager lag. Daardoor kon het warmteoverschot van de eerste helft van de maand volledig worden gecompenseerd. Opmerkelijk is dat april met 8,8 graden kouder is dan december 2015. Met 9,1 graden was het toen recordwarm.
Eerste lentemaand verloopt vrij droog en koud
Eerste koude maand sinds oktober 2015
De maand maart is afgelopen, dus we kunnen weer even terug kijken. Met gemiddeld 4,8 graden tegen 5,8 normaal was de maand ruim een graad te koud bij het KNMI station in Hupsel (Eibergen). Sinds oktober 2015 hebben we geen koude maand meer gehad! De hoogste temperatuur hadden we 26 maart met ruim 15 graden.
Op 1 maart vroor het matig met -5,8 graden. Dit was de enige nacht met matige vorst, een normaal aantal. Toch kwam de temperatuur over de hele maand 15 keer onder het vriespunt uit, tegen 10 keer normaal. Opvallend daarbij is dat het in februari 13 keer heeft gevroren, in januari 8 keer, in december 0 keer en in november 4 keer. Maart was dus de meest vorstrijke maand van het winterseizoen! Dat zegt trouwens meer over de waardeloze winter die we hebben gehad dit jaar. In 2013 hadden we zelfs 20 keer vorst in maart. We moeten terug naar 1967 voor een maartmaand zonder vorst.
Eerste warme dag van 2016
Op veel plaatsen voor het eerst dit jaar 20 graden.
Zondag 3 april heeft de eerste officiële warme dag van dit jaar opgeleverd. Om 15:50 uur werd het op het KNMI in De Bilt 20,1 graden. De hoogste temperatuur werd vandaag gemeten in Arcen en Gilze-Rijen waar het 21,2 graden is geworden. In Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg werd het bijna overal tenminste 20 graden en ook in Zeeuws-Vlaanderen en Twente lukte dat. In de Achterhoek werd het in Ruurlo 20,0 graden, in Silvolde 20,1 en in Meddo 20,2 graden. Het verwachte fraaie lenteweer dit weekend viel wat tegen, zaterdag was er veel meer bewolking dan verwacht en zondag startte somber, met vooral in de oostelijke helft van het land nog wat regen.
De eerste warme dag van dit jaar is niet bijzonder vroeg. Normaal gesproken wordt het half april voor het eerst 20 graden in De Bilt. In het zuiden is dat een week of 2 eerder en in het noordwesten van het land vaak zo'n 2 weken later. De vroegste warme dag op het KNMI was 17 maart 1990. In 1983 moesten we tot 31 mei wachten op de eerste officiële warme dag. Vorig jaar viel de eerste warme dag ook in april, in het zuidoosten op 10 april en in De Bilt op 14 april. In 2014 was de eerste warme dag erg vroeg: op 9 maart in het zuidoosten en op 20 maart in De Bilt.
Op één na zachtste en zonnigste winter in de Achterhoek
Sneeuw was een zeldzaamheid en bloemen begonnen in december al met bloeien, alweer een winter zonder winterweer
De winter van 2015/2016 was de op 1 na warmste winter sinds het begin van de metingen in 1894! De gemiddelde temperatuur kwam op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel (Eibergen) op 5,6 graden uit. Alleen de winter van 2006/2007 was een fractie warmer met 6 graden. Normaal is het 2,7 graden gemiddeld over de hele winter. De winter was dus bijna 3 graden te warm. De grote afwezige deze winter was het sneeuwdek. Slechts 1 a 2 keer heeft er sneeuw gelegen, meer dan een paar centimeter was het niet. Alleen de winter van 2014 kreeg het voor elkaar om nog minder sneeuw te produceren. Daarna komt niet één winter sinds 1894 in de buurt. Zelfs de warmste winter ooit, 2007, had 1 dag met een dik pak sneeuw. Wel lag er af en toe ijs op het water in januari en februari. Het ijs was echter lang niet dik genoeg om op natuurijs te schaatsen. Alleen in januari lukte het lokaal op een ondergespoten baan. Verder viel er deze winter zo'n 50 mm meer neerslag dan normaal (en was daarmee nat) en was het zeer zonnig met circa 250 zonuren (normaal 184).
Zonnige februari met wat winterse speldenprikjes
Zonnige maand verloopt toch weer te nat
Februari 2016 gaat als warme maand de boeken in. De gemiddelde temperatuur kwam op het Achterhoekse KNMI weerstation in Hupsel (Eibergen) op 3,9 graden uit tegen 2,7 graden in een normale februarimaand. De hoogst gemeten temperatuur was 12,2 graden op 21 februari. De laagste temperatuur was -5,4 graden op 17 februari. De laatste wintermaand verliep zeer nat met tenminste anderhalf keer de normale neerslagsom en was het ondanks de neerslag opvallend zonnig. De extra schrikkeldag leverde daar ook een bijdrage aan.
Ook tweede wintermaand veel zachter dan normaal
Natte en onstuimige dagen worden afgewisseld door vleugje winter
Januari was een wisselende maand, die zacht begon en zeer zacht eindigde. In het midden van de maand was het kwakkelweer met zelfs een paar echt winterse dagen. Het was echter lang niet koud genoeg om de andere zachte dagen te compenseren. De gemiddelde temperatuur is op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel op 3,7 graden uitgekomen. Normaal is dat 2,3 graden. De maand is dus bijna anderhalve graad te warm verlopen, ondanks de relatief koude periode in het midden van de maand. Er viel zo'n 20 millimeter meer neerslag dan normaal (75 mm), die bijna altijd als regen naar beneden kwam. De zon scheen iets langer dan normaal.